15 Dakika Önceden Depremi Tespit Edecekler

Prof. Dr. Hasan Sözbilir Depremi 15 dakika önceden tespit edecek proje üzerinde çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

15 Dakika Önceden Depremi Tespit Edecekler
15 Dakika Önceden Depremi Tespit Edecekler

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, ''Depremi önceden bildiren bir proje üzerinde çalışıyoruz, deprem önkestirim sistemi istasyonu kurmayı amaçlıyoruz, Yakın bir gelecekte bunu kamuoyu ile paylaşacağız." dedi.

Deprem tahmin çalışmalarının dünyada çok uzun yıllardır yapıldığını dile getiren Sözbilir, şunları söyledi: "Mesela kaya sıkıştığında elektromanyetik alan oluşturuyor ve onlar yüzeye doğru gürültü şeklinde geliyor. Şu anda Japonya'da o gürültüyü ölçen alet üretimi gerçekleşmiş durumda. Depremi 15 gün önceden alansal olarak bildiriyor. Biz de üniversite-sanayi işbirliği kapsamında Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Jeotermal Enerji Araştırma ve Uygulama Merkezi ve Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü olarak bu konuda belli projeler üretme çalışmaları içerisindeyiz. Amacımız bütünleşik bir deprem önkestirim sistemi istasyonu kurmak. Hem kayanın, hem suyun, hem de havanın içinde gelişen değişimleri ölçen bir sensör sistemi oluşturulması planı var. Yakın bir gelecekte bunu kamuoyu ile paylaşacağız."

BÖLGEDE, 7.2 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM ÜRETECEK FAYLAR MEVCUT

"Bu gerilim farkını gidermek için İzmir'deki fayların bir kısmının o deformasyona cevap vermesi gerekiyor. Kırılmanın zamanı ve büyüklüğü konusunda kesin bir şey söyleyemeyiz ancak İzmir ve Manisa çevresindeki faylar 7.2 büyüklüğüne varan deprem üretecek uzunlukta faylar içeriyor."

deprem fay hattı fay hasan sözbilir izmir manisa
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Girişimci Metin Akay İnanılmaz Değişimler programı ile gündemde
Girişimci Metin Akay İnanılmaz Değişimler programı ile gündemde
Boris Volfman: Türk tarımı ihracatta rekora koşuyor
Boris Volfman: Türk tarımı ihracatta rekora koşuyor