Artık Tünelleri de Robotlar Açabilecek

Robotik ve de otomasyon teknolojileri ile ilgili inşaat sektörü içerisinde kol emeğinin yerini alabilecek çeşitli gelişmeler yaşanmaya başladı.

Artık Tünelleri de Robotlar Açabilecek
Artık Tünelleri de Robotlar Açabilecek

Robotik ve de otomasyon teknolojileri ile ilgili inşaat sektörü içerisinde kol emeğinin yerini alabilecek çeşitli gelişmeler yaşanmaya başladı. Yalnızca 3 sene içerisinde tünellerde, robotlar ile birlikte kazılmaya başlanacak.

Yer altındaki su ile birlikte gaz boruları ya da telekomünikasyon kablolarının kurulumu fazlası ile yıkıcı bir süreç gerektirmektedir. Genel bir şekilde ilk önce bir kazı işlemleri gerçekleştirilmeli, borular veya kablolar döşenmeli ve  de üstüne yeniden bir miktar toprak atılması gerekli. Fakat bunun fazlası ile basit ve de kısa bir çözümü daha var.

Araştırmacılar bu konu ile ilgili olarak, özellikle de şehirlerde  çok küçük çaplı bir şekilde yer altı tünelleri kazabilmek amacıyla yeni bir  tane robot geliştirmeye başladı. Özerk bir robot  olan Badger, kazı işlemine hiç bir şekilde gerek kalmadan nesnelerin doğrudan  bir şekilde toprağa itilebilmesini sağlıyor. Parçalı bir şekildeki yapıya sahip bulunan robotun yapılmasında ise solucandan esinlenmişler.

Ön bölümünde, karşısına çıkabilecek materyalleri parçalamak için yardımcı olmak amacıyla ultrason dalgalarının kullanılacak olduğu bir tane sondaj kafası bulunacak. Bölümlerin ise her bir tanesine, tünelin iç duvarlarına robotu kelepçelemeye yarayan mekanizmaların yerleşimi yapılacak. Sonrasında da her kısmın geri kalmış olan, bu yerleştirilen mekanizmalara göre ileriye doğru kayıp robotun, tıpkı solucanların peristaltik bazı hareketleri kullanmakta olduğu gibi hareket edebilmesine izin verebilecek.

Güç ve de veri kabloları aracılığı ile birlikte çalışanlar, ilerlemenin durumunu detaylı bir şekilde izleyebilecek ve de gerekirse el ile manuel bir şekilde kontrol edebilecekler.

İspanya içerisinde Universidad Carlos III de Madrid'in  tarafından yönetilmekte olan bu projenin 3 sene içinde bitirilmesi ve de bu robotların inşaatlar içerisinde aktif bir şekilde kullanılması beklenmekte.

robot tünel otomasyon teknolojileri
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Girişimci Metin Akay İnanılmaz Değişimler programı ile gündemde
Girişimci Metin Akay İnanılmaz Değişimler programı ile gündemde
Boris Volfman: Türk tarımı ihracatta rekora koşuyor
Boris Volfman: Türk tarımı ihracatta rekora koşuyor