Cern’e Yeni Kan İzmir’den

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nde İzmir'den bilim insanları çalışmalara katılacak.

Cern’e Yeni Kan İzmir’den
Cern’e Yeni Kan İzmir’den

İzmir Ekonomili bilim insanlarınca İzmir, Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nde temsil edileceği ve bu yıl ilk kez İzmir’den bilim insanları CERN’deki bilimsel çalışmalara katılacak.

Türkiye’den akademisyenlerin de yer alacağı ve İzmir ekonomili bilim insanlarıyla birlikte çalışmaları sürdüreceği, İEÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kenan Çiftçi açıkladı.

Çiftçi CERN’de Dr. Frank Zimmermann, Dr. Andrea Latina, Dr. Daniel Schulte, Dr. Yannis Papaphilippou ve Dr. Stephan Doebert ile çalışmalar gerçekleştirdiğini belirterek, CERN’de dünyanın en ilginç deneylerinin yapıldığını ve en büyük parçacık fiziği laboratuvarı olduğunu söyledi.

İsviçre ile Fransa sınırında 27 kilometre uzunluğunda ve yer kürenin zeminin 100 metre altında inşaa edilmiş ve halka biçiminde olduğu bilinmekte.

Ayrıca deneyler proton adlı parçacıkların tam bir birine zıt yönde halkanın içinde en boş ve soğuk tüplerde deneyler gerçekleştirilmekte. Parçacıkların enerjileri istenilen seviyeye ulaştığında, her birini ters yönde döndürülerek birbirleri ile çarpıştırılması işlemi yapılıyor. Ortaya çıkartılan müthiş bir enerjinin incelenmesi yapılarak, evrende olup bitenlerin araştırılması yapılıyor. Hayatımıza giren birçok ürünün de ayrıca oluşmasını ve geliştirilmesini sağlıyor.

Öte yandan yapılan bu deneyler ile testler neticesinde, evrenin yaratılış hikâyesinin de araştırılması yapılırken, beş binin üzerinde bilim adamının çalışmalarını yürüttüğü, hızlandırıcının enjektör kısmının çalışması yapıldığı belirtildi. 

CERN İzmir Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Girişimci Metin Akay İnanılmaz Değişimler programı ile gündemde
Girişimci Metin Akay İnanılmaz Değişimler programı ile gündemde
Boris Volfman: Türk tarımı ihracatta rekora koşuyor
Boris Volfman: Türk tarımı ihracatta rekora koşuyor