Çin Haziran 2018 İçin Yeni Bir Süper Bilgisayar Hazırlıyor

Çin, son birkaç yıldır TOP500 süper bilgisayarlar sıralamasındaki en üst sıradaki yerini kimseye bırakmıyor. Sunway TaihuLight, başka bir Çinli süper bilgisayar olan Tianhe-2'nin önünde sıralamada yer alıyor. Çin'in Sunway TaihuLight ve Tianhe-2 süper bilgisayarları listedeki ilk iki sırada yer alıyorlar. Şimdi, Çin 12 ayda hazır olacak yeni bir süper bilgisayar için çalışıyor.

Çin Haziran 2018 İçin Yeni Bir Süper Bilgisayar Hazırlıyor
Çin Haziran 2018 İçin Yeni Bir Süper Bilgisayar Hazırlıyor Tugrul Demir

Ulusal Süper Bilgisayar Merkezi ile Bilgisayar Mühendisliği ve Teknolojisi Ulusal Araştırma Merkezi tarafından geliştirilen yeni Sunway süper bilgisayarı saniyede bir kentilyon işlem yapabilecek ve TOP500 listesinde ilk sırada yer alan 93 petaflop Linpack performansına sahip Sunway TiahuLight'dan sekiz kat daha hızlı olacak.

Yeni süper bilgisayarın yapımına Jinan'da başlandı. Tamamlandıktan sonra, yeni bilgisayar, deniz ekolojisi, biyoloji, uzay ve havacılık alanlarındaki daha ileri araştırma ve bilimsel uygulamalarda kullanılacak. Daha iyi süper bilgisayarların geliştirilmesiyle, hava ve iklim değişikliğinin tahmin edilmesi gibi hesaplamaya dayalı karmaşık görevleri gerçekleştirmek daha kolay olacak ve sonuçlar daha doğru tahmin edilecek.

Japonya Ekonomi, Ticaret ve Endüstri Bakanlığı, ABCI adlı yeni bir süper bilgisayar geliştirmeye 173 milyon dolar harcama yapmayı planlıyordu. Ülke, 130 petaflop Linpack performansına sahip bir süper bilgisayar yaparak Çin'in önüne geçebileceğini umuyordu. Çin'in geliştirmeye başladığı yeni süper bilgisayarı Japonya’nın hevesinin kursağında kalacağını gösteriyor.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Girişimci Metin Akay İnanılmaz Değişimler programı ile gündemde
Girişimci Metin Akay İnanılmaz Değişimler programı ile gündemde
Boris Volfman: Türk tarımı ihracatta rekora koşuyor
Boris Volfman: Türk tarımı ihracatta rekora koşuyor