Enerjisa ilk güneş enerjisi santralini Bandırma’da işletmeye aldı

Türkiye’nin enerjisi Enerjisa, sadece 2,5 ayda inşaatını tamamladığı ilk güneş enerjisi santralini Bandırma’da işletmeye aldı. Yerli ve yenilenebilir enerji portföyüyle milli kaynakların kullanımını önceliklendiren Enerjisa, devreye aldığı Bandırma’daki 2 megavatlık güneş enerjisi santraliyle yılda 1.500 hanenin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek enerji üretecek

Enerjisa ilk güneş enerjisi santralini Bandırma’da işletmeye aldı
Enerjisa ilk güneş enerjisi santralini Bandırma’da işletmeye aldı

Güneş enerjisinin Türkiye’nin elektrik üretimindeki payını artırmak amacıyla yerli ve yenilenebilir enerji portföyünü büyütmeye devam eden Enerjisa, ilk güneş enerjisi santralini (GES) Bandırma’da işletmeye aldı. Enerjisa, 2 milyon dolarlık yatırımla 2,5 ayda tamamladığı güneş santraliyle yerli ve yenilenebilir enerji üretimine katkı sağlayacak.

2 megavat kurulu güce sahip Bandırma GES, yılda toplam 3,5 GWh elektrik üreterek 1.500 hanenin tüm enerji ihtiyacını karşılayacak.

 

Milli kaynakların kullanımını hedefliyoruz

Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına verdikleri önemin altını çizen Enerjisa CEO’su Kıvanç Zaimler, devreye aldıkları ilk güneş enerjisi santralinden sonra bu alanda başlayan yatırımlarına devam edeceklerini, kısa süre içerisinde 7 megavatlık ikinci güneş enerjisi santralini ve diğer iki GES projesini daha devreye alacaklarını belirtti. Zaimler, yatırımları planlarken Türkiye’nin elektrik üretiminde milli kaynakların kullanımı hedefine katkıda bulunmaya devam ettiklerini belirterek, “Türkiye’de cari açığın en büyük kalemlerimden bir tanesini oluşturan enerji ithalatı milli kaynakların daha fazla kullanılarak yaratılacak katma değer ve artırılacak istihdam yanında enerji ithalatımızı ve dolayısıyla enerji bağımlılığımızı önemli ölçüde azaltacak. Cari açığın ve dışa bağımlılığın azaltılması, sektörümüzde milli kaynakların kullanılması, AR-GE ve enerji teknolojilerinin daha da geliştirilmesiyle mümkün olacak. Enerji Bakanlığı’mızın da stratejik odak alanlarından biri olan yenilenebilir enerji alanında rüzgar ve güneş enerjisi santrallerine yatırım yapmaya, büyüme planlarımızda bu alana odaklanmaya devam edeceğiz. Güneş enerjisinde bizim için ilk olan Bandırma’daki santralimizle birlikte yatırımlarımızı sürdürecek ve yılsonuna kadar toplam dört güneş enerjisi santralini devreye alacağız. Yeni santrallerimizin ülkemize hayırlı olmasını dilerim” dedi.

 

Avrupa ve diğer dünya devletlerine göre ülkemizin güneş enerjisi potansiyeli ve yıllık güneşlenme süresi oldukça yüksek. Güneş Enerjisi Potansiyeli Atlası’na (GEPA) göre ülkemizde, yıllık toplam güneşlenme süresi 2737 saat ve ortalama toplam gelen güneş enerjisi miktarı ise 1527 kWh/m²yıl. Türkiye, konumu itibariyle güneş enerjisi için Avrupa’da İspanya’dan sonra en verimli ülkelerden bir tanesi. Dünyada ve Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynakları arasında oldukça önemli bir yere sahip olan güneş enerjisinin elektrik üretimindeki payı gün geçtikçe artmaya devam ediyor ve Enerjisa’nın da bu alanda yaptığı yatırımlar devam ediyor.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Girişimci Metin Akay İnanılmaz Değişimler programı ile gündemde
Girişimci Metin Akay İnanılmaz Değişimler programı ile gündemde
Boris Volfman: Türk tarımı ihracatta rekora koşuyor
Boris Volfman: Türk tarımı ihracatta rekora koşuyor