Google'dan Artan JPEG Boyutlarını Küçülten Çözüm!

Teknoloji devi Google artan JPEG boyutlarını düşürmek için çeşitli yollar deniyordu. Sonunda Google artan JPEG boyutlarını düşürecek yeni bir algoritma geliştirdiğini duyurdu.

Google'dan Artan JPEG Boyutlarını Küçülten Çözüm!
Google'dan Artan JPEG Boyutlarını Küçülten Çözüm!

Günümüzde akıllı telefonlar artık profesyonel kameralar kadar gelişmiş kameralara sahip. Bu sebeple artık kullanıcıların çektikleri fotoğraf dosyaları çok daha büyük boyutlara sahip oluyor. Bu dosyaların gerek akıllı telefonlarda ya da depolama servislerinde olsun çok fazla yer kapsayan bu dosyalar kullanıcıların canını sıkıyor. 

Sunucularda ya da depolamada en fazla yer kaplayan dosya türü olarak karşımıza çıkan JPEG dosyaları çok fazla yer kapladıkları için sıkıntı yaratıyor. Google bu anlamda kullanıcıların en büyük sorunlarından birisi olan büyük dosya boyutuna sahip JPEG dosyalarını küçültecek yeni bir algoritma geliştirdiğini açıkladı. 

Bilindiği gibi sitelerde ya da herhangi bir yerde kullanıcılar kendileri de bu görüntülerin boyutunu düşürebiliyor. Ancak kullanıcılar bunu yaptığında fotoğraftın kalitesinde de önemli bir kalite kaybı yaşıyordu. Görselin kalitesi kaybolduğu için bu yöntem kullanıcılar tarafından hiç tercih edilmiyordu. 

Google ise görselin boyutunu düşürüp kalitesini düşürmeyen farklı bir algoritma geliştirdi. Google'ın geliştirdiği bu yeni algoritma aslında kısa bir süre önce geliştirdiği PNG formatındaki bir görselin kalitesini düşürmeden boyutunu düşüren Zopfli algoritmasına oldukça benziyor. Google'ın Guetzli adında olan bu yeni algoritması görselin kalitesini düşürmeden boyutunu düşürmeyi sağlıyor. Google'ın geliştirdiği bu yeni yöntem ise JPEG boyutunu yüzde 35 oranında düşürüyor. 

Google'ın bu yeni algoritmasının detaylarına bakıldığında sıkıştırma ile birlikte bozulmanın olmadığı görülüyor. Google'ın açık kaynaklı projesini Github üzerinden bakabilirsiniz. 

 

google Guetzli jpeg png
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Girişimci Metin Akay İnanılmaz Değişimler programı ile gündemde
Girişimci Metin Akay İnanılmaz Değişimler programı ile gündemde
Boris Volfman: Türk tarımı ihracatta rekora koşuyor
Boris Volfman: Türk tarımı ihracatta rekora koşuyor