Mavi Tik Bilgisayar Korsanlarının Tarafından Yem Olarak Kullanılmakta

Sosyal medyanın uzmanları, bilgisayar korsanlarının son zamanlarda, bir hesabın orijinal bir durumda bulunduğunu gösteren mavi onay rozeti almayı isteyenlerin hesaplarını ele geçirmek amacıyla virüslü mesajlar yollamış olduğunu belirtip, vatandaşlarıda bu mesajları tıklamamaları ile ilgili uyardı.

Mavi Tik Bilgisayar Korsanlarının Tarafından Yem Olarak Kullanılmakta
Mavi Tik Bilgisayar Korsanlarının Tarafından Yem Olarak Kullanılmakta

Sosyal medyanın uzmanları, bilgisayar  korsanlarının son zamanlarda, bir hesabın orijinal bir durumda bulunduğunu gösteren mavi onay rozeti almayı isteyenlerin hesaplarını ele geçirmek amacıyla virüslü mesajlar yollamış olduğunu belirtip, vatandaşlarıda bu mesajları tıklamamaları ile ilgili uyardı.

Sosyal Medya Uzmanı Cem Karahüseyin, "verified account" olarak bilinen, Türkçe'ye "onaylanmış hesap" olarak geçen  profillerin Facebook, Twitter, İnstagram ve Google+ gibi platformlarda uzun  zamandır varlıklarını sürdürdüklerini söyledi.

Türkiye'de hala onaylanmış hesap profiline önem vermeyen birçok kurum  ve marka olduğuna dikkati çeken Karahüseyin, mavi tik işareti almanın sahte  hesapların önüne geçerek kullanıcıların doğru iletişimi resmi hesaplardan  yapmalarını sağladığını belirtti.

Karahüseyin, ilk onaylanmış profil hesabının Twitter tarafından  2009’da başlatıldığına işaret ederek, "Sosyal medya hesaplarında mavi tıkların  önemi markanın sosyal medya etkileşiminin yanı sıra markaya kullanıcılar  tarafından güveninin  artırılmasını sağlamak. Sosyal medya hesapları için mavi  tik almak, bir hesabın etkileşiminin, yani paylaştığı yazı, fotoğraf video gibi  içeriklerin onaylanmamış hesaba göre daha fazla kitlelere ulaşması demek." diye  konuştu.

Mavi tik alan hesapların hepsinin resmi olamayacağını vurgulayan  Karahüseyin, bazı fotoğraf, belge ve grafik programları yardımı ile hazırlanan  sahte nüfus cüzdanı örnekleriyle manipüle edilerek, sahte hesapların  onaylatıldığını dile getirdi.

Karahüseyin, bu hesapların resmi hesap olup olmadıklarını anlamak için  sosyal medya dili ve paylaşımdaki yazıda imla kurallarına dikkatle bakılması  gerektiğinin altını çizerek, mavi tik işaretinin son zamanlarda hayatı etkileyen  en önemli simgelerden olmaya devam edeceğini söyledi.

Onaylanmış hesabın birçok kullanıcıyı cezbettiğini, bu nedenle  bilgisayar korsanlarının insanların bu arzusundan yararlanmaya çalıştığını ifade  eden Karahüseyin, şöyle devam etti:

"Hesabını mavi tik işaretiyle onaylatmak isteyen kişilere otomatik  şekilde programlanmış direkt mesaj yoluyla atılan linklerin içerisinde zararlı  yazılımlar bulunuyor. Yanlışlıkla tıklarsanız hesabınız kötü niyetli kişilerce  ele geçiriliyor ve sizden bağımsız olarak virüsü yaymaya başlıyorlar. Yani  hesabınız diğer kullanıcılara spam olarak direkt mesaj gönderen bir hesap haline  geliyor. Henüz yeni türeyen bu virüsle ilgili Twitter tarafından bir açıklama  yapılmadı. Fakat kendinizi korumak istiyorsanız, kesinlikle bu şekilde gelen  mesajlara tıklamayın. Böylece kendinizi güvene alabilirsiniz. Ayrıca tarayıcı  yoluyla bulaşan yine bir Twitter virüsü son dönemde etkin olarak kullanıcıların  hesaplarını kendi istemleri dışı hareketlerle favori ve retweet olarak  kullanılıyor. Takip listeniz aynı gün içinde yüzlerce tanımadığınız kişiyi takip  eder gibi çoğalması bu tarayıcı veya uygulama eklentisi ile gelen virüslerin  hesabınızı onların kontrolüne bilinçsizce teslim ettiğinizi gösteriyor."

Virüslü mesajların Sabah atılmasının nedeni

Karahüseyin, sosyal medyadaki virüslü mesajların sıklıkla sabah  saatlerinde atıldığına dikkati çekerek, "Buradaki amaç tamamen sizin günün ilk  saatleri uykudan yeni kalktığınız varsayılarak, gelen mesajların içeriklerini  dikkatsizce okuyup linklere tıklanmasını sağlamak için yapılmıştır. Ayrıca diğer  kullanıcılara göre telefon ve tablet kullanıcıları bu tuzağa daha fazla  düşmektedir." değerlendirmesini yaptı.

Dijital İletişim Direktörü Rıdvan Özdemir ise sosyal medya  kullanıcılarının nihai iki hedefinin yüksek takipçi sayısına ulaşmak ve hesabına  "mavi tik" almak olduğunu belirtti.

Mavi tik işareti almanın dijital çağın son dönemde yarattığı en önemli  değerlerden biri olduğuna dikkati çeken Özdemir, "Mavi tik, sosyal medyada  gerçekliğin yegane taşıyıcısı konumunda. Bu nedenle her kullanıcı bir şekilde  buna sahip olmayı istiyor. Ortada bir değer olunca onu kısa yoldan elde etmeye  çalışan kullanıcılar da eksik olmuyor. Twitter, hesabına mavi tık almış algısı  yaratan ikonları kullanan hesapları bir dönem kapatmıştı. Haklı olarak sosyal  medya devi bu değerin tek dağıtıcısı olma pozisyonunu korumak istiyor." diye  konuştu.

Özdemir, mavi tık almak için gerekli kriterler sağladığında bunun için  herhangi bir ücret talep edilmediğini, bu süreci takip edebilecek bilgiye sahip  olanların ücretsiz bir şekilde bunu alabildiğini ifade etti.

Kriterleri sağlama sürecinin bir ajans aracılığıyla tamamlamak  istendiği durumlarda hesaba göre 3-5 bin lirayı gözden çıkarmak gerektiğini  vurgulayan Özdemir, bu nedenle sosyal medya dolandırıcılığıyla sık sık  karşılaşıldığını belirtti.

Twitter’da belirledikleri hesaplara mesaj atan sosyal medya  dolandırıcılarının bu kişilerin hesapları ücretsiz bir şekilde onaylatarak,  kullanıcıya mavi tik kazandıracaklarını vadettiklerine dikkati çeken Özdemir,  "Dolandırıcıların bunun için sizden istedikleri tek şey hesabınızın kullanıcı adı  ve şifresi. Mavi tikin karşı konmaz çekiciliğini kendilerine yem olarak kullanan  sosyal medya hırsızları, bu yöntemle onlarca Twitter hesabını ele geçiriyor. Bu  tip dolandırıcılıklara karşı en kesin çözüm direkt mesajla size yollanan linklere  tıklamamak, yanlışlıkla tıklamış olsanız bile sizden istenen bilgileri kayıt  formlarına girmemektir." ifadelerini kullandı.

Özdemir, sadece toplumca tanımış kişilere sunulan onaylanmış hesap  uygulamasının şimdilerde hesabın gerçekliğini doğrulayabilen herkese sunulduğunu  belirtti.

Onaylı hesap uygulamasının kullanıcı tarafında oldukça ilgi gördüğünü  belirten Özdemir, bu ilgiye kayıtsız kalmayan sosyal medya platformlarının  mesajlaşma uygulamalarına da bu seçeneğini getirme kararı aldıklarını sözlerine  ekledi.
 

bilgisayar korsanları twitter mavi tik
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Girişimci Metin Akay İnanılmaz Değişimler programı ile gündemde
Girişimci Metin Akay İnanılmaz Değişimler programı ile gündemde
Boris Volfman: Türk tarımı ihracatta rekora koşuyor
Boris Volfman: Türk tarımı ihracatta rekora koşuyor