Niçin GPU Fiyatları Yükseldi

AMD şirketinin tarafından geçmiş olduğumuz aylarda yeni Vega isimli serisi yüksek performansa sahip ekran kartlarının duyurulması ile beraber, özellikle de NVIDIA şirketinin cephesinde GPU fiyatlarına bakıldığında gözle görülür seviyede bir düşüş yaşanması beklenmekteydi.

Niçin GPU Fiyatları Yükseldi
Niçin GPU Fiyatları Yükseldi

AMD şirketinin tarafından geçmiş olduğumuz aylarda yeni Vega isimli serisi yüksek performansa sahip ekran kartlarının duyurulması ile beraber, özellikle de NVIDIA şirketinin cephesinde GPU fiyatlarına bakıldığında gözle görülür seviyede  bir düşüş yaşanması beklenmekteydi.

Fakat, DRAM konusundaki yetersizliği ve de  kripto para madenciliğinin daha da ön plana çıkmış olmasının, fiyat düşüşü konusundaki beklentilerini tersine çevirmiş olduğu Japonya merkezli  olan finans devlerinden Mizuho Financial Group  şirketinin analistlerinin tarafındanda kesinleştirildi.

Mizuho Financial Group  şirketinin analisti olan  Vijay Rakesh, NVIDIA’ şirketinin gelecek çeyrekte GPU’ları için çok ciddi talep alacak olduğunu ve hatta satışların firma tahminlerinden %30 ila 50 oranında çok daha fazla olacağını söylemekte.

Bu isteğin ise oyuncuların tam tersine, Bitcoin benzerindeki kripto para birimleri amacıyla madencilik yapmakta olanlar tarafından olacağına da dikkatler çekilmekte. Özellikle de bu kullanım amacıyla GTX 1060 ve de GTX 1070 şeklindeki grafik kartları fazlasıyla popüler.

İsteğin artması sonrasında, DRAM bellek üretilmesinin de yetersiz kalmaya başlamış olduğu vurgulanmakta. Endüstriyi araştırma firmalarından biri olan IC Insight, bit başına olan fiyatın %40 oranında artış göstereceğini ve de  bunun bugüne kadar gerçekleşen en büyük artış olduğunu paylaşmakta.

Bu gerçekleşecek değişimlerin piyasaya olacak etkisi orijinal ekipman üreticilerinin (OEM) tarafından yakınen hissedilirken, bu şok dalgasının çok kısa bir zaman içinde perakende kanallarına da ulaşacak olduğu açıklamaların arasında yer almakta. Rakesh ayrıca, son 6 ay içerisinde fiyatlandırmaların yaklaşık %25 oranında artmış olduğunun ancak kanallar içeriisnde sıfır GPU envanterinin bulunduğunun altını çizmekte.

Kısaca açıklamak gerekirse yakın bir zamanda OEM’ler  çok yüksek maliyetler sebebiyle perakendecileri sıkıştırmaya başlamış olacak ve de  bu durum tüketicileri çok daha zor duruma düşürmüş olacak.

amd gpu bitcoin
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Girişimci Metin Akay İnanılmaz Değişimler programı ile gündemde
Girişimci Metin Akay İnanılmaz Değişimler programı ile gündemde
Boris Volfman: Türk tarımı ihracatta rekora koşuyor
Boris Volfman: Türk tarımı ihracatta rekora koşuyor