The Dot: Görme Engelliler İçin Akıllı Saat!

Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı bir araştırmaya göre dünyada 284 milyon görme engelli bulunuyor. Ancak gene de teknolojinin ziyadesiyle gelişmiş olmasına rağmen nedense teknoloji devleri bu alanda üretimler yapmaktan çekiniyor.

The Dot: Görme Engelliler İçin Akıllı Saat!
The Dot: Görme Engelliler İçin Akıllı Saat! Ahmet Faik YILMAZ

Bazı gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde görme engelli insanlar için trafik lambalarında yeni fonksiyonlar, kaldırımlarda işaretli taşlar gibi ufak tefek gelişmeler olmuyor değil. Ancak konu ticarete geldiği zaman ne yazık ki üreticiler, görme engelliler için ürünler geliştirmekten kaçınıyorlar. Bunun sebebi de muhtemelen engellilerin büyük bir çoğunluğunun devlet destekli yaşıyor olması, ekonomik güçlerinin lüks harcamalar için yeterli olmamasıdır.

Bu aralar, her ne kadar teknoloji harikası sayılmasa da görme engelliler için üretilmiş yeni bir ürün gündemde. The Dot ismi verilen, görme engellilerin telefonlara gelen mesajlarını okuması ve yazması amacıyla üretilen bu ürün, genele yayılabilmesi adına son derece ucuz bir fiyattan alıcısıyla buluşuyor.

 

Güney Koreli bir teknoloji firmasının ürettiği bu saat, Braille alfabesi kullanarak görme engellilerin internetteki birçok özellikten herhangi bir kulaklık veya aparat kullanmadan faydalanmasını sağlıyor. Aynı zamanda API destekli olan ürün için yeni yazılımlar ve modlar hazırlanması da olağan.

Metinlerdeki geçiş hızını ayarlayabiliyor olması, bluetooth yardımı ile herhangi bir cihaz veya akıllı telefondan gerekli sinyalleri alabiliyor olması gibi özellikleri, kullanıcısına son derece kolaylıklar sağlamakta. Sadece Messenger ya da Whatsapp gibi uygulamalar değil; aynı zamanda navigasyon gibi özelliklere de sahip olan bu akıllı saat, şimdiden 140 bin müşteriye ulaşmayı hedefliyor.

Normalde görme engelliler iletişim ve navigasyon gibi teknolojik ihtiyaçlarını kulaklık yardımıyla gidermekte. Ancak görme engelliler için hayati önem taşıyan duyma yetenekleri de bu vesileyle bloke oluyor. Göremedikleri gibi bir de duyamadıkları –ya da az duydukları zaman görme engelliler için hayatın ne kadar zor olacağını tahmin etmek mümkün. The Dot, uygun fiyatı ve yardım kampanyaları ile ulaşabileceği kadar görme engelliye ulaşmaya çalışıyor. Ürünün ülkemizde satılıp satılmayacağı ise şimdilik bilinmiyor.

görme engelli The Dot navigasyon akıllı telefon akıllı saat görme engelli The Dot navigasyon akıllı telefon akıllı saat görme engelli the dot navigasyon akıllı saat akıllı telefon
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Girişimci Metin Akay İnanılmaz Değişimler programı ile gündemde
Girişimci Metin Akay İnanılmaz Değişimler programı ile gündemde
Boris Volfman: Türk tarımı ihracatta rekora koşuyor
Boris Volfman: Türk tarımı ihracatta rekora koşuyor