Ticarette Çek Nasıl Kullanılır?

Ticarette Çek Nasıl Kullanılır?

Ticarette Çek Nasıl Kullanılır?
Ticarette Çek Nasıl Kullanılır? Tugrul Demir

 

Bildiğiniz gibi çek uzun zamandır kullanılan ödeme araçlarından biridir. Ticari dünyada çek nedir sorusunun yanıtı her daim önem taşımaya devam ediyor. Çünkü bu ödeme aracının günümüzde de sıklıkla kullanıldığını belirtebiliriz. Çek defterleri bankalar tarafından basılıyor. Bu defterler halk arasında çek koçanı adıyla da anılabiliyor. Elbette çek defterlerinin her bir sayfasında hesap numarası, çek hesabının bulunduğu banka ve hesap sahibinin vergi numarası bilgileri de bulunuyor. Bununla birlikte çekin basıldığı tarih bilgisinin de çek defterinde yer aldığını söyleyebiliriz.

Çek ile ödeme yapmanın sıklıkla tercih edilmesinin en önemli nedeni kolay bir ödeme yöntemi olmasıdır. Özellikle yüksek meblağlar söz konusu olduğunda nakit ödeme yapmak, beraberinde bazı sıkıntıları da getirebiliyor. Bunun yerine ödemelerin çek ile yapılması hem daha kolay hem de daha güvenli olarak değerlendiriliyor. Dolayısıyla ticari dünyada çek ile ödeme yapmanın sıklıkla tercih edilmeye devam edeceği de aşikar.

Çekte Vade Olmaz!

Bu konuda bilinmesi gereken en önemli hususlardan biri de çekte vadenin olmadığıdır. Şayet çeki düzenleyen yani veren kişinin, şirketin hesabı uygunsa, çekin ibrazı halinde banka çek bedelini hemen öder. Yazılan çeklerin çalışılan banka şubesi tarafından ödendiğini de belirtebiliriz. Çekin tahsilatı için başka bir bankaya verilmesi durumunda ise devreye takas giriyor. Bu durumda da çekin tahsil edilme süresinin birkaç gün uzaması söz konusu olabilir.

Çekin karşılıksız çıkması ise çek ile ödeme yapılmaya başlandığı günden bu yana karşılaşılan en önemli sorunlardan biridir. Elbette şirket ya da kişi için önemli bir itibar kaybı olsa da halen bu sorunun yaşanmaya devam ettiğini de belirtmemiz gerekiyor. Önlemenin yolu ise Findeks tarafından sunulan karekodlu çek uygulamasından geçiyor. Çek ile ödeme alan herkesin bu uygulama hakkında mutlaka bilgi sahibi olması gerekir.

Çek hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz hemen şimdi Findeks internet sitesini ziyaret edebilirsiniz. Bu sitede merak ettiğiniz her türlü sorunun yanıtı bulunuyor. Aynı zamanda karekodlu çek uygulaması ile tanışmak ve ne gibi faydalar sunduğu hakkında daha fazla bilgi almak için de bu internet sitesini ziyaret etmeniz yeterli olacaktır.

 

 

 

 

 

 

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Girişimci Metin Akay İnanılmaz Değişimler programı ile gündemde
Girişimci Metin Akay İnanılmaz Değişimler programı ile gündemde
Boris Volfman: Türk tarımı ihracatta rekora koşuyor
Boris Volfman: Türk tarımı ihracatta rekora koşuyor