Yalan Haberleri Engelleyecek Wikitribune Kuruldu

Yalan haber yahut asılsız haber trendi, gün geçtikçe yayılıyor ve hiç şüphesiz Türkiye’de dahi hemen her haberin doğruluğundan şüphe eder olduk. Bunun önüne geçmek amacıyla, Wikipedia kurucuları dünya çapında bir uygulama olan Wikitribune’u aktif ediyor.

Yalan Haberleri Engelleyecek Wikitribune Kuruldu
Yalan Haberleri Engelleyecek Wikitribune Kuruldu Ahmet Faik YILMAZ

Wikipedia, dünyanın en büyük web sitelerinden bir tanesi olarak son dönemde düzenlediği kaliteli ve kaynakçalı içeriklerle biliniyor. Aradığınız hemen her şeyi bulabileceğiniz ve dilediğiniz gibi düzenleyebileceğiniz “özgür ansiklopedi” görevi gören Wikipedia’nın kurucuları, yepyeni bir servis için düğmeye bastı. Uzun zamandır akılları kurcalayan Wikitribune, 8 Haziran’da gerçekleşecek olan Birleşik Krallık seçimlerinden önce yayına alınacak gibi duruyor.

Wikitribune, amacının halka doğru haber sunmak olduğunu belirtiyor. Bakıldığında, Amerika ve İngiltere gibi büyük ülkelerde, Türkiye’dekinden daha çok “troll” formatlı haber var ve bunlar halk tarafından “gerçek” olarak algılanabiliyor. Wikitribune, bunun önüne geçmek amacıyla bağışlar ve desteklerle yürütülecek, tıpkı Wikipedia gibi bir proje olacak. Doğru haberi teyit edecek ve yayınlayacak olan Wikitribune, başta 10 gazeteci ile işe başlayacak.

Gönüllüler aracılığı ile de yürütülebilecek proje, özellikle haberleri kontrol etmek için ve benzeri pek çok operasyon için kıdemli eleman arayışlarına şimdiden başladı. Bu elemanların maaşları ise tıpkı Wikipedia çalışanları gibi bağışlar aracılığı ile ödenecek.

Siz, Wikitribune hakkında ne düşünüyorsunuz?

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Girişimci Metin Akay İnanılmaz Değişimler programı ile gündemde
Girişimci Metin Akay İnanılmaz Değişimler programı ile gündemde
Boris Volfman: Türk tarımı ihracatta rekora koşuyor
Boris Volfman: Türk tarımı ihracatta rekora koşuyor