Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülleri 5. Kez sahiplerini buluyor

Bilim Kahramanları Derneği tarafından düzenlenen ve farklı üniversitelerin rektörlerinin ev sahipliğinde yapılan Genç Bilim İnsanı Ödülleri, beşinci kez sahiplerini buluyor. Ülkemizdeki genç bilim insanlarına kamuoyu önünde teşekkür ederek onları yüreklendirmek, geleceğin genç bilim insanlarına ilham vermek üzere verilen ödüllere, bu yıl farklı il ve üniversitelerden 6 genç bilim insanı değer bulundu. 2016 Genç Bilim İnsanı Ödülleri, 17 Mayıs 2017 tarihinde Pera Müzesi Oditoryumu’nda düzenlenecek törenle sahiplerine verilecek. Bu yıl ödül alanlar arasında Arizona Üniversitesi’nden bir Türk Bilim İnsanı da var.

Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülleri 5. Kez sahiplerini buluyor
Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülleri 5. Kez sahiplerini buluyor Tugrul Demir

 

10-05-2017 İSTANBUL - Bilim Kahramanları Derneği tarafından, her yıl farklı üniversitelerle gerçekleştirilen işbirliği ile verilen Genç Bilim İnsanı Ödülleri 5 yaşında. 2016 Genç Bilim İnsanı Ödülleri için ödül alan Genç Bilim İnsanları seçici kurul tarafından yapılan değerlendirmeyle belirlendi. Temel Bilimler ve Mühendislik alanlarına katkıda bulunan, ülkemizde bu alanların görünürlüğünün artmasına ve gelişmesine öncülük eden 38 yaşın altındaki, bilim insanlarına verilen ödüllerde bu yıl 33 ilden 122 başvuru arasından 6 Genç Bilim İnsanı, ödül almaya değer bulundu.

Genç bilim insanlarına kamuoyu önünde teşekkür ederek onları yüreklendirmek, geleceğin genç bilim insanlarına ilham vermek üzere verilen ödüllerin bu yılki ev sahipleri: Dokuz Eylül Üniversitesi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Kasman, Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın.
oldu.

Altı Genç Bilim İnsanı Ödül Alacak
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)’den Doç. Dr. Behçet Uğur Töreyin, Doç. Dr. Hazım Kemal Ekenel, Bilkent Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Emine Ülkü Sarıtaş, Atatürk Üniversitesi’nden Doç. Dr. Önder Metin, Gazi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Gökhan Demirel ve bu yıl ilk olarak yurt dışından başvuran bir Türk Bilim insanı olan Arizona Üniversitesi’nden Doç Dr. Sefahattin Tongay 2016 Yılının Genç Bilim İnsanı Ödülleri’ni kazanan isimler oldu.
Başvuruları titizlikle değerlendiren ve bu yılın başarılı Genç Bilim İnsanları’nı belirleyen Seçici Kurul’da ise; Bahçeşehir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ercan Ertürk, Doç. Dr. Gülay Bulut, Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kazım Önel, Prof. Dr. Mehmet Kadir Yurdakoç, Işık Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hacer Ansal, Doç. Dr. Onur Kaya ve Sabancı Üniversitesi’nden Doç. Dr. Cemil Arıkan yer aldı.
6 bilim insanına ödülleri 17 Mayıs 2017 tarihinde Pera Müzesi Oditoryumu’nda düzenlenecek olan törenle verilecek. Sunuculuğunu ünlü oyuncu ve yönetmen Yosi Mizrahi’nin üstleneceği geceye bilim, iş ve sivil toplum alanından çok sayıda davetli katılacak.
Bilim Kahramanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sıddıka Semahat Demir, konuyla ilgili şunları söyledi: “2016 Genç Bilim İnsanı Ödül Töreni süreçlerini, Bilim Kahramanları Derneği olarak, yine çok değerli üniversitelerimizin rektörleri ile işbirliği içinde yürüttük. Çağrımız 24.000 bilim insanına erişti. Başvurular, Seçici Kurul tarafından, bilime, bilimin yayılmasına ve bilimin toplum yararına kullanılmasına katkı filtrelerine göre değerlendirildi. Seçilen bilim insanlarını yürekten kutluyorum.”

EDİTÖRE NOT:
Ödül kazanan Genç Bilim İnsanları’nın bilime katkı yaptığı alanlar:
Doç Dr. Behçet Uğur Töreyin – İTÜ (İstanbul Teknik Üniversitesi)
Orman Yangını Erken Uyarı Sistemi ile dünyanın 250 Bölgesi Koruma Altında
Her geçen gün yaşamımıza biraz daha fazla katılan izleme sistemleri, günlük hayatımızda önemli rol oynayabilmektedir. Bunun en güzel örneklerinden birini, görüntü ve video çözümleme uygulamaları ile haberleşme sistemleri için işaret işleme ve biçim tanıma alanlarında çalışan Doç Dr. Behçet Uğur Töreyin geliştirmiş. Doç Dr. Töreyin’in geliştirilmesine katkı sağladığı Orman Yangını Erken Uyarı Sistemi yurt genelinde 100’den, dünya üzerinde ise 250’den fazla bölgeye kurularak birçok ormanı yangın felaketinden korumakta ve ülkelere büyük kazançlar sağlamaktadır. Bunun yanında Dr. Töreyin’in kuruluşunda katkıda bulunduğu 3 yeni araştırma şirketi ülkemizde Telekom sektöründe çok ihtiyaç duyulan yeni sistemleri hayata geçirmektedir. Dr Töreyin çalışmalarıyla, hayatımıza birçok noktada otomatik algılama sistemleriyle biz fark etmeden dokunmakta hatta önümüzde dokunmadan kapılar açmaktadır.
Yrd. Doç. Dr. Emine Ülkü Sarıtaş – Bilkent Üniversitesi
Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) ve İnsan Fizyolojisine Etkileri
Dr. Sarıtaş’ın geliştirdiği özgün Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) sistemi 2014 yılından beri MRG tarayıcılara dahil etmiştir. Bugün “FOCUS” ismi ile birçok dünya hastanelerinde kullanıma sunulmuştur. Bu yüksek çözünürlüklü difüzyon MRG sistemi 2015 yılı itibariyle de Türkiye’deki hastanelerde kullanıma başlamıştır. Bu yöntem sayesinde hem beyin kanaması gibi sinir dokusu hastalıklarının hem de kanserin tanısı ve tedaviye tepkisinin yüksek çözünürlükle gözlemlenmesi mümkün olmuştur. Ayrıca Dr. Sarıtaş, Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) cihazlarının insan fizyolojisi üzerindeki etkilerini de araştırmakta ve bu sayede ileride geliştirilecek yeni tanı sistemleri içinde gerekli alt yapıyı oluşturmaktadır.
Doç Dr. Hazım Kemal Ekenel - İTÜ (İstanbul Teknik Üniversitesi)
Bilgisayar Destekli Otomatik Yüz Analizi
Dr. Ekenel’in bilgisayar destekli otomatik yüz analizi üzerindeki çalışmaları, kişilerin duygu durum, yaş, cinsiyet ve sağlık durumlarının yüz imgelerinden tanımlanmasını sağlaya yöneliktir. Kişilerin ruhsal sağlık gözetimi ve hormonal bozuklukların yüz görüntüsünden tespiti ve takibi mümkün olabilmektedir. Özellikle engelli kişiler için yüz ifadelerinin yazıya veya konuşmaya dökülebilmesi hayat kalitesini arttıracak ve toplumun daha kolay entegre olabilmesi için bir çığır açacaktır.
Doç Dr. Önder Metin – Atatürk Üniversitesi
Nanoparçacık Üretimi ile Enerji Alanında Dışa Bağımlılık Azalacak
Dr. Önder Metin sentezini geliştirdiği çeşitli metal nanoparçacıkları ile 21 inci yüzyılın en büyük darboğazı olan enerji alanında ve yeni tür ticari öneme sahip bileşiklerin sentezinde verimin arttırılmasına katkı sağlamaktadır. Dr. Metin in geliştirdiği metal nanoparçacıkları hidrojen üretiminden, ilaç sentezine ve elektrokimyasal olarak yakıt hücrelerinden şarj edilebilir Lityum pillerine kadar birçok alanda katalizör olarak kullanılabilmekte ve var olan benzerlerine göre daha yüksek performans göstermektedir. Dr. Metin gerçekleştirdiği başarılı akademik çalışmalar ile ülkemiz bilimine yaptığı katkının yanı sıra 1,5 yıl önce Atatürk Üniversitesi ATA-Teknokent bünyesinde kurduğu Ar-Ge şirketi ile sentezini geliştirdiği çeşitli metal nanokatalizörlerin ve nanomalzemelerin laboratuvar ölçekli üretimini yapmakta ve ülkemizdeki ilgili araştırmacıların kullanımına sunmaktadır. Bu yolla da ülkemizin dışa bağımlı olduğu yüksek teknolojik öneme sahip kimyasalları ve malzemeleri ülkemizde üretip küçükte olsa dış ticaret açığımızın azalmasına katkı sağlamaktadır.
Doç. Dr. Gökhan Demirel – Gazi Üniversitesi
Doğadaki Hiyerarşik Düzeni Laboratuvar Ortamında Gerçekleştirdi
Dr. Demirel “herkes için sağlık” noktasından hareket ile kağıt temelli platformların çok ucuz bir biçimde (0.25 TL/adet) üretilerek herhangi bir uzmanlığa gerek kalmadan, pek çok temel biyolojik analizi gerçekleştirebilecek sistemler geliştirilmesinde kritik rol oynamıştır. Çalışmalarında doğa ve yaşayan organizmalardan esinlenen Dr. Demirel Biyo-taklit malzemeler geliştirmiş ve doğadaki hiyerarşik düzeni laboratuvar ortamında gerçekleştirebilmiştir. Dr Demirel in geliştirdiği üretim süreçleri sayesinde bir çok farklı işlevi olan düzenli dokular geliştirmek mümkün olmuştur.
Doç. Dr. Sefaattin Tongay – Arizona Üniversitesi
Süper Hızlı İşlemcilerle Giyilebilir Teknoloji ve Fazlası
Atomik incelikteki İki boyutlu malzemeler ve ışığın iki boyutlu malzemeler ile etkileşimi üzerine teorik ve deneysel çalışmalar yapan Dr. Tongay sayesinde ileride belki de üzerimize giyeceğimiz elbise tarzında piller ve güneş pilleri, yapay fotosentez aygıtları, bükülüp katlanabilir elektronik devreler gerçek olacak. İki boyutlu malzemelerin moleküler seviyedeki etkileşimlerini inceleyen Dr. Tongay bu araştırmalarını Askeri uygulamalara yönelik sensörlere, kuantum kriptoloji, ve süper hızlı işlemcilere dönüştürmeye çalışmaktadır.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Girişimci Metin Akay İnanılmaz Değişimler programı ile gündemde
Girişimci Metin Akay İnanılmaz Değişimler programı ile gündemde
Boris Volfman: Türk tarımı ihracatta rekora koşuyor
Boris Volfman: Türk tarımı ihracatta rekora koşuyor