Geçmiş ve Gelecek

Geçmiş ve Gelecek
Geçmiş ve Gelecek hande erol

Hyundai’nin N Departmanı ortaya çıktığı ilk günden bu yana etkileyici otomobiller yapmayı sürdürüyor. i20 N ve i30 N gibi birçok başarılı model ortaya koyan departman, ortaya koyduğu yeni konsept otomobillerle de adından söz ettirmeyi başarıyor. Bunlardan bir tanesi de Hyundai N Vision 74 konsepti oldu.

N Vision 74’ü tam olarak anlamak için öncelikle biraz geçmişe gitmek gerekiyor. Hyundai’nin ilk seri üretim otomobili olan Pony, Giorgetto Giugiaro tarafından tasarlandı ve 1974 Torino Otomobil Fuarı’nda tanıtıldı. Ancak çoğu kişi tarafından bilinmeyen bir de iki kapılı Pony Coupe konsepti bulunuyordu.

Her ne kadar üretime geçememiş olsa da Giugiaro aracın tasarımını çok sevmişti. Pony Coupe zamanla DMC DeLorean‘a dönüştü. İki model arasındaki benzerliğin ana nedenini de bu olarak gösterebiliriz. N Vision 74 konsepti de Pony Coupe’nin modern bir yorumu olarak karşımıza çıkıyor.

Genel silüeti ve tavan çizgisi Pony Coupe ile neredeyse aynı olan N Vision 74, retro tasarım ve yeni teknolojileri bir arada sunmayı başarıyor. İnce burun yapısı, ince ön ızgara ve Hyundai’nin imzası niteliğindeki piksel piksel ayrılan aydınlatma grubu aracı oldukça agresif gösteriyor.

Konsept modelin güç ünitesinin de en az tasarımı kadar dikkat çekici olduğunu söyleyebiliriz. Hyundai, N Vision 74’te şimdiye kadarki en gelişmiş hidrojen yakıt hücreli güç aktarma organının kullanıldığını belirtiyor. 800 volt kapasiteli 72.4 kWh’lik bataryaya sahip olan araçta her ikisi de arka bölümde konumlandırılmı elektrik motoru yer alıyor. Ayrıca 4.2 kg tank kapasiteli 85 kW’lık yakıt hücresi de yine N Vision 74’te yer buluyor.

Hyundai, araca sadece elektrikli olarak ya da hidrojen yakıt hücreleri ile güç sağlanabileceğini belirtiyor. Koreli üretici, performans ve verimliliği artıran üç kanallı bir soğutma sisteminin de yine konsept modelde yer aldığını açıkladı.

N Vision 74, konsepti, toplamda 671 beygir güç ve 900 Nm tork üretebiliyor. Aracın son sürati ise 250 km/s olarak açıklandı. Aracın yakıt ikmalinin sadece 5 dakika sürdüğü belirtilirken, 600 km‘yi aşan bir menzile sahip oluduğu belirtildi.

Hyundai mühendisleri burada durmayı pek düşünmüyor. Koreli üretici üçüncü bir elektrik motorunu da aracın ön aksı üzerine yerleştirme hedefinde. Nürburgring‘e de çıkması beklenen aracın geliştirilmesine devam edilecek.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Girişimci Metin Akay İnanılmaz Değişimler programı ile gündemde
Girişimci Metin Akay İnanılmaz Değişimler programı ile gündemde
Boris Volfman: Türk tarımı ihracatta rekora koşuyor
Boris Volfman: Türk tarımı ihracatta rekora koşuyor