İşletmelerin Faydalanabileceği Dijital Reklam Türleri

İşletmelerin Faydalanabileceği Dijital Reklam Türleri
İşletmelerin Faydalanabileceği Dijital Reklam Türleri hande erol

İşletmelerin Faydalanabileceği Dijital Reklam Türleri

Artık markalar için dijital pazarlama çalışmaları olmazsa olmaz duruma dönüştü. Sunmuş olduğunuz hizmetleri ya da ürünleri halihazırda var olan potansiyel müşterilerinize minimum harcama ile ulaştırabileceğiniz en başarılı yöntemler dijital reklam türleri arasında yer alıyor. Bunlar ise şu şekilde;

  • Sosyal medya reklamları
  • Video reklamlar
  • PPC
  • SEO Çalışması
  • Influencer marketing

Dijital Reklam Nedir?

Dijital reklam, teknolojik araçlarla (bilgisayar, telefon, tablet) erişim imkanı sunulan mecralar üzerinden hedef kitle ile iletişim kurma metoduna denmektedir. Yani internet ile ilişiği bulunan kitlelere yönelik yapılan bir çalışmadır. Dijital reklam çalışmalarını konvansiyonel çalışmalardan en ayırıcı özellik dijital reklam türlerinin ölçülebilir bir şekilde gerçekleştirilmesidir. Büyük markalar hala televizyon üzerinden kitleleri ile iletişim kurmaya devam etse de burada karşılaşmış oldukları en büyük dezavantaj vermiş oldukları reklamların etkilerini ölçememeleridir. Genelde burada yapılan raporlamalar tahminler üzerinden ilerlemektedir. Dijital reklam faaliyetlerinde ise reklamla etkileşime girenlerin, reklam tıklayanların, hatta reklam üzerinden alışveriş yapanların dahi rakamları rahatlıkla ölçümlenebilmektedir. Bu reklam türleri ise yukarıda belirtmiş olduğumuz şekildedir. Şimdi biraz da onların detaylarına bakacağız.

Sosyal Medya Reklamları

Hangi sektörde yer alıyorsanız alın, günümüzde sosyal medyanın gücünü yadsıyamazsınız. İnsanların çok büyük çoğunluğu mutlaka birkaç sosyal medya mecrasında ciddi oranda vakit geçirmektedir. Hal böyleyken siz marka sahibi veya yöneticisi olarak mutlaka orada bulunmalı ve onlarla bir şekilde iletişim kurmanın yolunu bulmalısınız. Halihazırda var olan algoritma gerçeğinden ötürü organik olarak markaların hedef kitleleriyle iletişim kurmaları ciddi manada zor olmaktadır. Peki bunu gerçekleştirmenin başka bir yolu yok mudur? Tabii ki vardır. Bu ise sosyal medya reklamlarından geçmektedir. Hazırlamış olduğunuz postları öne çıkarabilir veya satış amaçlı hazırladığınız ayrı reklam görsellerini reklam panelleri üzerinden ilgi alanlarına göre veya halihazırda elinizde data bulunuyorsa bu elde etmiş olduğunuz dataları hedefleyebilirsiniz. Bu sayede hem markanızın canlı olduğunu ve onlarla iletişimde olduğunu gösterebilir hem de satışlarınıza katkı sağlayabilirsiniz.

Video Reklamlar

Aslında video reklamlar reklam türleri arasında en eski reklam türlerinden birisi olmasına rağmen dijital pazarlama faaliyetleri içerisinde ise Youtube’un popülarite kazanması ile birlikte önemli bir hale geldi. Tabii ki şu anda sadece Youtube’da değil farklı sosyal ağlar üzerinden de video reklamları hazırlanabiliyor. Mesela Instagram mecrasında hikaye izlerken ya da ana sayfanızın ekranında sörf yaparken herhangi bir video reklam ile karşılaşmanız mümkündür. Yine de ağırlıklı video reklamları Youtube üzerinden gerçekleştirildiği için biz konumuza buradan devam edelim. Youtube ile ilgili reklamlardan bahsetmek gerekirse de bu reklamlar kendi içerisinde de ayrılmaktadır. Bu reklamların isimleri ise şu şekildedir;

  1. Bumper Reklam
  2. Atlanabilir yayın içi reklam
  3. Atlanamayan yayın içi reklam
  4. Video discovery reklamları
  5. Masthead reklamları

PPC Reklamları

PPC reklamları dönüşüm ve harcama bakımında en avantaj sağlayan reklam türlerinden birisidir. PPC’nin açılımı ise “Pay Per Click” şeklindedir. Türkçe olarak ise “tıklama başına maliyet” şeklinde çevrilmektedir. Eğer ki PPC reklam kampanyaları kurgulayıp bunun üzerinden ilerlemeyi düşünüyorsanız yalnızca tıklamalar için ödeme gerçekleştirirsiniz. Örneğin bir reklam kampanyası oluşturdunuz ve reklamlarınızı 1000 kişi görüntülemiş fakat 200 kişi tıklamış, siz sadece 200 kişinin tıklaması için ödeme yaparsınız. Buradaki en güzel taraf ise elde etmiş olduğunuz etkileşim için ödeme gerçekleştirirken, görüntülenme üzerinden elde ettiğiniz avantaj sizin yanınıza kâr kalmaktadır. Ayrıca bu reklamlar arama motorunda yayınlandığı gibi sosyal medya mecraları üzerinden de yayınlanmaktadır.

SEO Çalışması

SEO çalışmasını da PPC reklamları ile birlikte eş zamanlı gerçekleştirebilir reklamlardan seken kitleyi de yakalayabilirsiniz. SEO çalışmaları kapsamında arama motorunu veyahut bir sosyal medya mecrasına ödeme gerçekleştirilmemektedir. Fakat bu çalışma oldukça kapsamlı ve teknik bir çalışma olduğu için SEO danışmanlığı hizmeti almalı ve bir uzman ile ilerlemeniz gerekmektedir. Burada doğru bir sektör profesyoneli ile işbirliği gerçekleştirebilirseniz arama motorun yapılan ilgili aramalarda üst sıralarda ücretsiz bir şekilde çıkabilir, sitenizin trafiğini artırabilir aynı zamanda cironuzu yükseltebilirsiniz.

Influencer Marketing

Günümüzde markaların en çok kullandığı reklam çalışmalarından birisi olan çalışma da influencer marketing çalışmasıdır. Influencer marketing, sosyal medya mecralarında kanaat önderi durumunda olan, sosyal medya mecralarında yapmış olduğu paylaşımlarından ötürü tanınmış ve yönlendirici pozisyonuna gelmiş kişilerin aracılığı ile yapılan pazarlama faaliyetidir. Influencer olan kişiler ile bir işbirliğine gittiğiniz taktirde bu kişiler sizin hizmetlerinizi veya ürünlerinizi kendi profilleri üzerinden tanıtır ve kitleleri harekete geçirmeye çalışırlar. Bir markanın influencer marketing çalışmalarına pazarlama faaliyetleri içerisinde yer vermesinin en önemli sebeplerinden birisi hedef kitle üzerinde güven duygusu yaratmaktır. Sosyal medya kullanıcıları içeriklerini takip ettiği ve beğendiği influencerların paylaşmış oldukları ürünlere veya hizmetlere güven duymaktadır. Bu nedenle markalarda güvenilirlik konusunu kendi markalarına da geçirebilmek adına bu pazarlama faaliyetini mutlaka tercih etmelidir.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Girişimci Metin Akay İnanılmaz Değişimler programı ile gündemde
Girişimci Metin Akay İnanılmaz Değişimler programı ile gündemde
Boris Volfman: Türk tarımı ihracatta rekora koşuyor
Boris Volfman: Türk tarımı ihracatta rekora koşuyor