Tekno Bilgi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Adım Adım Işınlanma Teknolojisine

Adım Adım Işınlanma Teknolojisine

admin admin -

Fotonu Dünya’nın yörüngesine ışınlamayı başardıklarını açıklayan bilim insanları, ışınlanma teknolojisinin çok yakın olmasa da yakın bir gelecekte hayatımıza gireceği fikrini gün yüzüne çıkardı. Gündelik hayatımızda kullanmakta olduğumuz teknolojiler kadar hızlı bir gelişme olmasa da adım adım ışınlanma teknolojisi hayatımıza girmeye başlayacak. Bilim kurgu filmlerinde sık sık karşımıza çıkan ışınlanma teknolojisi, Çinli bilim insanlarının bir fotonu 500 km uzaklıkta, Dünya’nın yörüngesine göndermeyi başarması ile birlikte ilerleme kaydetti.

Bu durum, insan organlarının ihtiyaç duyulduğu noktalara ışınlanarak çok daha kısa sürede başka bir insanın hayatını kurtaracağı ya da değiştireceği yorumlarını da beraberinde getiriyor. Çinli bilim insanları tarafından yapılan açıklamaya göre, işlem yapılan noktadan tam 500 kilometre uzaklıktaki bir kuantum uydusuna bir foton başarılı şekilde ışınlandı. Başarılı ile sonuçlanan bu deney sonrasında, ilk kez Dünya ile uzay arasında ilk kez kuantum veri ağı kurulmuş oldu.

Kuantum ışınlanması adı verilen bu işlem, bir maddenin enerjiye dönüştürülerek, uzay-zamanda hareket etmesi sağlanıyor. İşlemler sırasında bir çift foton kullanılmakta. Bir foton tanesinin göstermiş olduğu tepki, çifti ile arasında ne kadar mesafe olursa olsun diğerinde de oluşuyor. Çinli bilim insanlarının başarılı bir şekilde gerçekleştirdikleri bu kuantum ışınlanması, bugüne kadar yapılan kuantum ışınlanmaları arasında en uzak mesafeye sahip.

Organlar Işınlanacak

Kuantum ışınlanmasının bu denli başarılı şekilde gerçekleşmesi ise tıp alanında bir organın veri olarak bir yerde tutularak, ihtiyaç duyulması halinde tekrar aynı organın elde edilebileceği teorisini de gün yüzüne çıkarmış durumda.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir