Tekno Bilgi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Altında Düzenleme Geldi! Altın Yatırımcıları Dikkat Artık Yapamayacaksınız

Altında Düzenleme Geldi! Altın Yatırımcıları Dikkat Artık Yapamayacaksınız

admin admin -

 

Ülkemizde altın ithalatının yeniden rekor bir seviyeye gelmesi ile birlikte en az 1 gram altın üretimi yapılması gerektiği kararına varıldı. Azami olarak 100 gram ağırlığında bir altın üretilmesi gerektiği kararı belirtildi. Böylelikle yarım gram altının tamamen üretilmesine dair yasaklama söz konusu oldu.

Altın talebinin bu kadar arttığı bir ortamda yarım gram altına dair yasaklamanın doğru bir karar olduğu belirtiliyor. Altına dair ithalatın bu kadar artması cari açığı da olumsuz olarak etkiliyor. Altın talebinin en önemli nedenleri arasında ise TL faizlerinin yüksek olması belirtiliyor.

Türk Lirası Faizleri Altını Etkiledi

Merkez bankasının faiz artırımı ile birlikte son zamanlarda altına dair talep artmaya devam ediyor. İthalatının bu kadar artması ile birlikte yarım gram altının üretimi durduruldu. Yakın bir zaman içerisinde de yeniden seçim olması döviz kurunun oynaklığını düşündürüyor. Bu nedenle de altına hücum yeniden artacak gibi duruyor. Merkez bankasının altın rezervlerinde yaşanan satışın artması da bu durumları ortaya çıkardı.

Ülkemizde de 2023 yılında temmuz ayında altına yatırım artmaya devam ediyor. Döviz kurunun artması ile birlikte altının her zaman doğru ve sağlam bir liman görülmesi de bu durumu ortaya çıkarıyor.

Dövize dair artışın ve altının artması durumları da yatırımların çeşitlenmesi gerektiğini belirten uzmanlar seçimin yaklaşmasını da bu durumun yaşanmasına sebebiyet verdiğini belirtiyor.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir