Tekno Bilgi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Başarılı Bir Şekilde Kafa Nakli Yaptılar

Başarılı Bir Şekilde Kafa Nakli Yaptılar

admin admin -

İlk olarak  insan kafa nakli kadavra üstünde başarılı bir biçimde yapıldı. Canlı olan  bir beden üstünde kafa nakli yapılabilecek olduğunu açıklayıp gündeme gelmiş olan İtalyan Profesör Sergio Canavero, denemesinin ise kadavra üstünde başarılı  bir durumda olduğunu açıkladı.

Profesör Canavero 2015 senesi içerisinde gerekli izinlerin alınması halinde gönüllü bir bağışçıyla dünyada yer alan ilk insan kafa naklini yapma isteği ile gündeme gelmiş idi. Canavero yapmış olduğu son açıklama içerisinde bir kadavra üstünde nakil denemesinin başarılı  bir durumda olduğunu açıkladı. Yapılmış olan açıklamaya bakılır ise 18 saat devam eden Çin içerisindeki nakili operasyonunda kafa bölümü tüm omurga ile birlikte kan damarları ve de sinirlerle bedene bağlanıldı.

Canavero geçmiş olduğumuz aylarda canlı bir tane sıçan ile fare arasında bir nakil operasyonu yapmıştı. Farenin kafasını bir  sıçana nakletmiş, operasyondan sonra oluşan 2 başlı canlı yalnızca 36 saat yaşamda kalabilmişti. Geçmiş olduğumuz sene ise bir maymuna başarılı bir şekile baş nakli yapmış olduğu ve 20 saat süresince yaşamda kaldığı iddia edilmekte.

Canavero, daha önceki dönemlerde de gerekli prosedürler ile izinlerin sonrasında teknik destek sağlanmış olduğu durumda canlı bedenlerin arasında kafa naklini yapabilecek olduğunu pek çok defa belirtmişti. Hatta gerçekleşecek bu nakil denemesi ile ilgili spinal müsküler atrofi (SMA) hastası  olan Rus bilgisayar bilimcilerinden Valeri Spiridonov ise gönüllü olmuştu. Fakat gerekli prosedürleri alabilmenin Çin’de daha basit olması sebebi ile, canlı bedenler arasındaki ilk kafa naklinin Çin’de yapılacak olduğu düşünülmekte.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir