Bilişim Teknolojileri Nedir?

Bilişim Teknolojileri Nedir?
Bilişim Teknolojileri Nedir? hande erol

Bilişim Teknolojileri Nedir?

Bilişim teknolojisi bilgisayar teknolojilerinin tümünü kapsayan ve bu bilgileri depolayarak işlenmesini sağlamaktadır. Böylece ağların yaptığı aracılıkla bilgiler bir yerden farklı bir yere taşınabilir.

 Sanal ortam üzerinden İletişimi sağlayan her türlü görsel veya işitsel ve yazılı araçlardır. Bilişim teknolojilerini son yıllarda masa üstü, notebook, dizüstü yada laptop adı verilen bilgisayarlar, tabletler, telefonlarla aktif kullanmaktayız.

 Bilgisayar donanım ve yazılım olarak ikiye ayrılmaktadır. Donanım bilgisayarı oluşturan hard disk, ram, ekran klavye gibi temas edebildiğimiz dış aygıtlar, yani bilgisayarı oluşturan temel fiziksel parçaların genel adıdır. Yazılım ise donanım da bulanan aygıtları çalıştırıp kullanmaya yarar.

Örneğin resim yapmamızı sağlayan Paint programı, internette dolaşmamızı sağlayan tarayıcı programlar Chrome, mozilla gibi programlar birer yazılımdır. Yazılımlar sistem yazılımı ve uygulama yazılımı olarak ikiye ayrılır. Sistem yazılımı bilgisayarın ilk kuruluşunda yüklenen işletim sistemine denir.

Sistem Yazılımları Nelerdir?

Windows, pardus vb. gibi ücretli ve ücretsiz hatta bazısı geliştirmeye açık işletim sistemleri yani sistem yazılımları bulunmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı özel ve devlet okullarında Bilişim Teknolojileri 5.sınıf dersi verilmeye başlanmıştır. Yenilenen müfredat ile birlikte, Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi için Temel Eğitim Genel Müdürlüğü ile Google Türkiye arasında imzalanan iş birliği protokolü kapsamında 5. sınıflar için öğretmen ve öğrencilerin kullanabileceği öğrenmeyi kolaylaştırıcı materyaller hazırlanmıştır. Bu materyaller kullanılarak Bilişim teknolojileri dersi etkinlikleri yapılmaktadır.

Bilişimin Önemi Nedir?

 Son yıllarda çok fazla gelişen bilişim ve bunun yanında iletişim teknolojileri özellikle yazılı olan iletişime çok fazla avantaj sağlamaktadır. Böylece maliyet azalırken verimlilik artmaktadır. Ayrıca tekrarı azaltır, veri girişini kolaylaştırır ve zaman kaybını azaltırlar. Kâğıt kullanımının gerektirdiği fiziksel alan kullanımını daraltır ekonomiktir, israfı önler. Kâğıdın fiziki bir yerden bir yere gitmesine nazaran anlık olarak evrak gönderimi sağlanabilmektedir. Doküman yönetiminde muhafazasında ve erişebilirliğin de kolaylık sağlar.

Web 2,0 Teknolojisi Ne İşe Yarar?

 Web 2,0 teknolojisi kullanıcıların da aktif olduğu, sadece bilgi alan değil, bilgi veren yapıda bir teknolojidir. Konum bilgisi veren, kullanıcıya bilgi ürettiren, paylaşımda bulunduran, tartıştıran vb. özelliklerle kullanıcının daha çok teknolojinin içinde bulunduğu internet ortamıdır. Yani örneklemek gerekirse kullanıcının youtube, twitter, facebook gibi sitelerde diğer kullanıcıların paylaşımlarını aktivitelerini görebildiği, takip ederek iletişime geçebildiği, ortak aktiviteler yapabildikleri dinamik internet siteleri veya programları web 2.0 teknolojisiyle üretilmektedir.

Bilişim Teknoloji 5.sınıf derslerinde bu teknolojiye de yer verilmektedir. Yeni nesil öğrencilere yeni nesil yöntemler ve metotlarla ders verilmesi gerekmektedir. Web 2,0 teknolojisi bu konuda yeni nesil gençlere daha uygun bir eğitim ortamı oluşturmamıza yardım sağlamaktadır. Bilişim teknolojileri dersi etkinlikleri daha etkin ve aktif bir sınıf ortamı sağlamakta öğrencinin de derse dahil olmasına yardımcı olmaktadır. Web 2,0 teknolojisi öğrencilere okul ortamında grup çalışması, etkili öğrenme, farklı düşünme, bireysel öğrenmenin yanında sorumluluk alma vb. becerilerin gelişmesine de katkı sağlar. Web 2,0 araçları kullanan öğrenciler sadece verilen bilgiyi alan ve tüketen bireyler olmaktan çıkar, bilgiyi üreten, bilgiyi değiştiren, yapılandıran ve kaynağını sorgulayan aktif öğrenciler olmaktadırlar. Web 2,0 teknolojisi dinamik ders işleme olanakları sunar. Bilişim teknolojileri ve yazılım dersinde Web 2,0 uygulamalarını kullanan öğretmenler sınıfa getirdiği farklı etkinlik, aktivite, programlar ve materyaller sayesinde sınıfına canlılık getirir.

Daha aktif ve eğlenceli ders ortamı sunar. Soner İşbecer internet sayfasında da Bilişim Teknolojileri 5 sınıf dersleri ve web 2,0 araçları hakkında bilgi edinmek mümkündür. Bilişim Teknolojileri 5.sınıf derslerinde kullanabilecek bazı Web 2,0 uygulamaları şunlardır; 3D araçları, beden eğitimi araçları, dijital pano, e-kitap araçları, fotoğraf ve resim araçları gibi daha birçok uygulama bulunmaktadır.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Girişimci Metin Akay İnanılmaz Değişimler programı ile gündemde
Girişimci Metin Akay İnanılmaz Değişimler programı ile gündemde
Boris Volfman: Türk tarımı ihracatta rekora koşuyor
Boris Volfman: Türk tarımı ihracatta rekora koşuyor