Tekno Bilgi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. BlackBerry, patentlerini satıyor

BlackBerry, patentlerini satıyor

admin admin -

BlackBerry, uzun süredir yaşadığı düşüşün önüne geçebilmek için pek çok iş ortaklığı ve strateji değişikliğini denedi. Fakat bir türlü piyasadan silinişinin önüne geçemedi. Bugün ortaya çıkan haberlere göre de şirket, değeri 8 milyar TL’yi geçen mobil ve mesajlaşma patent haklarını satma kararı aldı.

BlackBerry, ödüllü patent portföyünü 600 milyon dolar karşılığında, “BlackBerry patent varlıklarını elde etmek için oluşturulmuş özel amaçlı bir araç” olarak tanımladığı yeni bir şirket olan Catapult IP Innovations Inc.’e sattığını açıkladı.

BlackBerry, patentlerin mobil cihazlar, mesajlaşma ve kablosuz ağ için olduğunu söyledi. Ayrıca bunlar, QWERTY klavyeleri ve BBM gibi Messenger uygulamalarını da kapsayacak. Şirket daha önce bu patentleri 2018’de Facebook Messenger’a karşı kullanmaya çalışıyordu. Buna ek olarak satın alımın, mesaj dizisini sessize almak ve bildirimleri sayısal bir simge rozeti olarak görüntülemek gibi fikirleri de kapsayacağı söyleniyor.

Basın açıklamasına göre, Catapult’un 600 milyon dolarlık anlaşma için sağladığı fon, BlackBerry’ye hemen nakit olarak verilecek olan 450 milyon dolarlık bir kredi ile sağlanacak. Kalan 150 milyon dolar da ilk ödemesi üç yıl sonra yapılacak olan bir senet şeklinde sunuluyor.

Bu, Catapult’un artık büyük miktarda borcu olan, ürünü olmayan ve nakit akışı olmayan yeni bir şirket olduğu anlamına geliyor. Planın anında iflas etmeyeceğini varsayarsak, Catapult’un BlackBerry’nin patentlerinden bir şekilde para kazanmaya başlaması gerekiyor. Bu da muhtemelen yeni edindiği varlıkları ihlal ettiğine inandığı herkesi dava etmek anlamına geliyor.

Şirket, ilk Android telefonu BlackBerry Priv’i piyasaya sürdüğü 2015 yılında BlackBerry OS geliştirmesinden vazgeçti. Ertesi yıl da telefon donanımı geliştirme çalışmalarını sonlandırdığını açıkladı ve akıllı telefon işini tamamen bıraktı. Hala BlackBerry OS cihazlarını kullananlarsa, 2022’nin başında sunuculara erişimini kaybetti.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir