Tekno Bilgi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Bu Yapıştırıcı Yara Kapatma Konusunda Adeta Bir Çığır Açacak

Bu Yapıştırıcı Yara Kapatma Konusunda Adeta Bir Çığır Açacak

admin admin -

Blade Runner 2049 isimli filmine gittiyseniz, replikantların yaralarında kullanmakta olduğu yapıştırıcı dikkatinizi mutlaka çekmiştir. Yara kapatma maksadıyla kullanılmakta olan bu yapıştırıcıyla alakalı bu kadar uzun zaman beklememize hiç bir şekilde gerek kalmayacak gibi gözükmekte.

Sydney Üniversitesinin bilim adamları tarafından geliştirilmiş olan hızlı kapatma özelliğine sahip durumdaki 

 bu cerrahi yapıştırıcı ise dikiş ve de zımbaların yerini almış olacak. Akciğer gibi  çok önemli bir oranda hareket etmekte bulunan organlarda gerçekleşen iç yaralanmalara ulaşmak çok zor olduğundan ötürü tedavi edilmesi de bir o kadar güçleşmekte.

Doku yapıştırıcılar ise  bu gibi sorunlar için bir çözüm sunmakta. Diğer taraftan mevcut haldekiler, etkili cerrahi bir araç olmak amacıyla bütün gereksinimleri karşılamamakta. Yeni türde yer alan doku yapıştırıcı da bu konudaki başarısı ile diğerlerinden ayrılıyor.

İyi durumda olan bir cerrahi dokusu yapıştırıcının elastik ile birlikte yapışkan, nontoksik ve de biyolojik bir şekilde uyumlu olması gerekli. Piyasada yer alanlar ise bu karakteristiklerin yalnızca bir veyahut 2 tanesini karşılayabilmekte. MeTro şeklinde isimlendirilen bu yeni materyal de, proteinlerin kullanımı ile komple biyolojik bir uyumluluk sağlamakta. MeTro olan hidrojellerin UV ışınlarınında sunduğu yardımla yalnızca 60 saniye içerisinde etkisini göstermiş olduğu ifade edilmekte.

Şimdiye kadarki süreçte hayvanlar üstünde gerçekleştirilen testlerde büyük bir başarı gösterilmiş olan ürünle ilgili sıra da insanlara gelmiş bir halde. Potansiyel durumdaki uygulamaların arasında trafik kazalarından sonra ve savaş bölgeleri içerisindeki acil durumlarda çok ciddi iç yaraları tedavi etme konusunda ve hastanelerde gerçekleşen ameliyatları geliştirme şeklinde gösterilmekte. 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir