Tekno Bilgi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. CV’nizi Gönderdiğiniz Şirketlerden Mülakata Çağrılmanın Altın Kuralları

CV’nizi Gönderdiğiniz Şirketlerden Mülakata Çağrılmanın Altın Kuralları

admin admin -

CV’nizi Gönderdiğiniz Şirketlerden Mülakata Çağrılmanın Altın Kuralları

Şirket veya iş değiştirmek amacıyla yeni bir iş arayanlar, yeni mezun olmuş adaylar ya da vasıfsız işler bulmak isteyen kişiler; hepsinin ortak noktası iş görüşmesine çağrılmalarını sağlayacak bir öz geçmişe ihtiyaç duymalarıdır.

Bu kişiler, iş hayatlarında bulundukları konum için uygun olan öz geçmiş formatını bilmiyor olabilir. Güncellenmiş, her bir bölümü, tek bir sayfaya düzgün bir şekilde dağıtılmış bir öz geçmiş hazırlamak için gereken araçlara veya olanaklara sahip olmayabilirler. 

Bu nedenle bugün, yazımızda öz geçmişinizi hazırlarken uymanız gereken en önemli kurallardan bahsedeceğiz. Bu kurallara uymanız, mülakata çağrılma ve devamında da işe alınma şansınızı önemli ölçüde artırabilir.

Öz geçmişime fotoğraf eklemeli miyim?

Birçok işe alım uzmanı, ayrımcılığa yol açabileceği endişesiyle, inceleyeceği öz geçmişlerde fotoğraf bulunmasını istiyor. Durum dünyada böyle. Ancak Türkiye’de öz geçmişe fotoğraf eklenmesi konusundaki fikirler biraz daha farklı diyebiliriz.

Şirketten şirkete değişse de pek çok şirkette öz geçmişte fotoğrafa yer verilmesi daha tercih edilir bir şey. Ancak yine de bu karar size kalmış. CV’nize fotoğraf eklemeniz şart değildir ve isterseniz eklememeyi tercih edebilirsiniz.

Öz geçmişinize fotoğraf eklemeye karar verdiyseniz, uygun bir fotoğraf seçmeye özen göstermelisiniz. Örneğin güneş gözlüklü ya da bolca aksesuar kullandığınız bir fotoğraf, öz geçmişiniz için uygun olmayacaktır. Ayrıca seçtiğiniz fotoğrafın yüksek çözünürlüklü ve net olmasına da dikkat etmelisiniz.

Kişisel bilgiler: Ne gibi bilgileri eklemek uygun olur?

Öncelikle sizin de tahmin edebileceğiniz gibi öz geçmişinizde yer alması şart olan bölüm iletişim bilgileri bölümüdür. Bu bölüme adınızı ve soyadınızı, telefon numaranızı ve e-posta adresinizi eklemelisiniz. Ev adresinizi eklemeniz şart değildir, gereksiz bir bilgi olduğu söylenebilir. 

Bazı işler için özellikle eklenmesi gereken kişisel bilgiler de olabilir. Örneğin grafik tasarımcılar, iletişim bilgileri bölümüne, kendi porföylerine yönlendiren veya LinkedIn profillerine giden bir erişim bağlantısı ekleyebilirler. Benzer şekilde topluluk yöneticileri, sosyal ağlarını eklemeyi tercih edebilirler.

Eğitim ve iş deneyimi bölümleri

Bu iki bölüm, başvuracağınız pozisyon için çok önemli olabilir. İşe alım uzmanı, bu bölümler sayesinde nasıl bir eğitim aldığınızı ve ne gibi iş tecrübeleri edindiğinizi öğrenir. 

Deneyim sürenize bağlı olarak, becerilerinizi, eğitiminizi veya geçmiş iş deneyimlerinizi öne çıkarmanızı sağlayacak bir öz geçmiş formatı seçmelisiniz. Böylece mülakata çağrılma ihtimaliniz önemli ölçüde artacaktır.

Sadeliğe bağlı kalın

İnternette birbirinden farklı yüzlerce özgeçmiş formatı mevcuttur. Klasik ve sade formatlara yönelmek size hiçbir şey kaybettirmez. Çoğu durumda iyi bir izlenim bırakmanızı sağlarlar.

Sadeliğe bağlı kalmak adına atabileceğiniz bir başka adım da kısa ve öz bir dil kullanmanızdır. Özellikle bir sayfadan uzun olan öz geçmişler, ilk fırsatta elenir. Öz geçmişinize doğru anahtar kelimeleri ve aksiyon kelimelerini eklemeniz, mülakata çağrılma ihtimalinizi doğrudan artıracaktır.

Kişiselleştirilmiş bir CV

Tüm iş ilanları için aynı öz geçmişi kullanmanız büyük bir hata olur. Başvurduğunuz ilanda aranan özelliklere odaklanmalı ve öz geçmişinizi bu doğrultuda şekillendirmelisiniz. Örneğin öz geçmişinizde, başvurduğunuz iş ilanında üzerinde durulan becerilere sahip olduğunuzu vurgulayabilirsiniz.

Ayrıca CV’nizi e-posta yoluyla gönderiyorsanız, başvurduğunuz pozisyon için uygun olacağını düşündüğünüz anahtar kelimeleri eklediğinizden emin olun. Aksi takdirde CV’niz tarama yapmak için kullanılan filtreleme sistemleri tarafından henüz işe alım uzmanının bile eline ulaşamadan elenebilir. 

 

 

 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir