Tekno Bilgi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Dev Siber Saldırı İçin Korunma Yöntemi Geliştirildi

Dev Siber Saldırı İçin Korunma Yöntemi Geliştirildi

admin admin -

Güvenlik ile ilgili uzmanlar, dün ilk önce Ukrayna olmak üzre Amerika Birleşik Devletleri’nden Hindistan’a pek çok şirketi olumsuz etkilemiş olan fidye yazılımına karşı bütün bilgisayarları koruyabilecek özel bir yol bulunduğunu resmi olarak açıkladılar.

Windows işletim sistemini kullanmakta olan bilgisayarda oluşturulan bir tane dosya, virüsün sisteme girebilmesini değil ancak yayılmasını engellemekte. Fakat uzmanlar, virüsün farklı bilgisayarlara bulaşmasının önüne tamamen geçebilecek olan ”kapama anahtarını”  da halen bulamadı.

İlk önce Ukrayna’nın devlet kurumları da  olmak üzre pek çok küresel firmayı etkileyen en son saldırının kimler tarafından yapılmış olduğu ve gerçek maksadı da halen bilinmiyor.

Avrupanın Polis Teşkilatındaki EUROPOL Başkanı  görevindeki Rob Wainwright bu yazılımın, geçtiğimiz ay 100 taneye yakın ülkeyi etkilemiş olan WannaCry fidye yazılımına benzemiş olduğunu fakat bu yazılımdan çok fazla ”sofistike” bir durumda olduğunu da açıkladı.

Kullanıcılar bilgisayarları içerisinde ”perfc” ismine sahip salt-okunur bir dosyayı açıp, bu dosyayı sonrasında ”C:Windows” konumuna yerleştirdiklerinde, saldırıyı durdurabilmekteler.

Virüsün ise sistem içerisinde yayılmasını engellemekte olan bu ”aşı” ile ilgili önlem, güvenlik haberleri vermekte olan Bleeping Computer isimli internet sitesi üzerinden detaylı bir şekilde anlatıldı.

Fakat bu yöntem yalnızca perfc dosyasının yaratılmış olduğu bilgisayarı korumaya yetmekte.

Yani halen fidye yazılımının bilgisayarlara girmesini durdurabilecek kesin bir yolda bulunamadı.

Virüs Ukrayna içerisinde devlet kurumlarına ait bilgisayar sistemlerinin çökmesine sebep oldu. Küresel çaptaki pek çok büyük şirketin sistemleri ise bu virüsten tamamen etkilendi. Fakat korsanların istemiş olduğu fidyenin 300 dolar tutarındaki az bir meblağ şeklinde olması, saldırının maksadı hakkında türlü spekülasyonların ortaya atılmasına da sebep oldu.

Saldırının çok daha büyük bir tane siber saldırının habericisi olabileceği veyahut siyasi bir mesaj vermek amacı ile yapılmış olabileceği konusunda iddialar bulunuyor.

 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir