Tekno Bilgi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Dünya’mıza En Yakın Gezegenin Yaşama Elverişli Olmadığı Açıklandı

Dünya’mıza En Yakın Gezegenin Yaşama Elverişli Olmadığı Açıklandı

admin admin -

Bilim insanları, Güneş’e en yakın mesafede yer alan yıldızlardan Proxima Centauri’nin yörüngesinde bulunan ”Proxima b” ismine sahip gezegeninde canlı yaşamasına olanak  sağlayabilecek atmosfer koşullarının oluşmasının hiç bir şekilde olanaklı olmadığını açıkladı.

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) araştırmacıları,  yaptıkları simülasyonda Dünya’ya yalnızca 7 ışık yılı mesafedeki Proxima b’nin  yörüngesinde seyrettiği kırmızı cüce yıldızdan yayılan yoğun radyasyon nedeniyle  canlı yaşamının oluşmasını sağlayacak sağlıklı bir atmosferi muhafaza edemeyeceği  sonucuna vardı.

Bilim adamları gezegende canlı yaşamının bulunma olasılığının ne  olduğunu anlamak için Dünya’nın Proxima Centauri çevresinde döndüğünü  varsaydıkları bir model geliştirdi.

Proxima b’nin kırmızı cüce yıldıza olan mesafesinin gezegen yüzeyinde  su bulunmasına olanak verdiğini aktaran bilim adamları, öte yandan Proxima  Centauri’nin yaydığı yoğun radyasyonun atmosfer gazlarının tutulmasını  engellediğine dikkati çekti.

Yüksek enerjili aşırı ultraviyole ışımanın atmosfer gazlarını iyonize  ettiği, onları elektronlarından yalıtarak elektrik yüklü parçacıkları serbest  bıraktığı, serbest kalan parçacıkların gezegenin yer çekiminden kurtularak uzay  boşluğuna yayıldığı belirtildi. Söz konusu ışımanın önce hidrojen gibi hafif  moleküllü gazları, ardından oksijen ve nitrojen gibi ağır moleküllü gazları  gezegenden kopararak atmosfer oluşumunu engellediği vurgulandı.

Proxima Centauri ve TRAPPIST-1 gibi kırmızı cüce yıldızlar, Güneş  Sistemi dışındaki “öte-gezegenlerin” ve buralardaki olası canlı yaşamının keşfi  için gözlerin heyecanla çevrildiği sistemler. Zira bu yıldızlar Güneş’e oranla  daha soluk ve soğuk olduğu için yörüngeleri boyunca daha geniş bir alanda canlı  yaşamının oluşmasına imkan sağlayacak su gibi temel elementlerin bulunabileceği  varsayılıyor.  Ancak bilim adamları söz konusu sistemlerin kaynağındaki yıldızlar  Güneş’ten daha sönük ve soğuk olduğu için yaşanabilir alanların yıldıza daha  yakın olması gerektiğine, bunun da maruz kalınan radyasyon miktarını  arttıracağına dikkati çekiyor. Artan radyasyonun gaz tutunumunu engelleyeceği,  böylelikle canlı yaşamının en önemli gereği olan atmosfer oluşumuna ket vuracağı  kaydediliyor.

 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir