Edinme Başı Maliyet İşletmeler İçin Neden Önemlidir?

Edinme Başı Maliyet İşletmeler İçin Neden Önemlidir?
Edinme Başı Maliyet İşletmeler İçin Neden Önemlidir? hande erol

Edinme Başı Maliyet İşletmeler İçin Neden Önemlidir?

 

Günümüzde işletmelerin hedeflediği büyümeyi yakalamasının olmazsa olmazı kendini doğru şekilde tanıtması ve dijital platformlardaki varlığındır. Hemen her sektörde çok çetin bir mücadelenin yaşandığı rekabet ortamında varlık gösterilmesi için çevrimiçi reklamlar gibi ücretli medyaya bütçeye ayrılmalı ihtiyaç olmaktan çıkmış ve zorunluluğa dönüşmüştür. Diğer yandan başarılı olmak için çevrimiçi reklamlar da web sitesi içerikleri de hedef kitleyi ürün ve hizmetleri satın almaya ikna edecek şekilde planlanmalıdır. EBM yani edinme başı maliyet çevrimiçi reklamların değerini izlemeye yardımcı olabilecek bir ölçüm olarak bu sürece katkıda bulunmaktadır. Atalay Sidar önderliğindeki profesyonel ve uzman ekibi ile hizmet veren bir SEO ajansı olan Simur Digital tüm müşterileri nezdinde ilgili süreçleri en doğru şekilde belirlemekte ve uygulamaktadır.

 

EBM yani edinme başı maliyet işletmeler için ödeme yapan tek bir müşteri edinmenin beraberinde getirdiği toplam maliyeti ölçümlemek için kullanılan pazarlama metriği olarak tanılanabilir. Edinme başı maliyet çoğu zaman belirli bir reklam kampanyasına ya da pazarlama kanalına bağlıdır.

 

Edinme başı maliyet çevrimiçi reklamlar veren işletmeler açısından başarının izlenmesini sağlayan en önemli ölçümlerden biridir. Bunun nedeni edinme başı maliyetin, işletmelerin çeşitli pazarlama kanallarına yaptıkları yatırımın ne kadar değerli olduğunu belirlemeye katkıda bulunmasıdır.

 

Edinme Başı Maliyet İşletmenizin Başarısında Etkili Olan Unsurlardan Biridir

 

Edinme başı maliyet yani EBM işletmelerin yatırım gelirlerinin ölçülmesine yardımcı olur. Bu nedenle önemli bir pazarlama metriğidir. İşletmenin geliri her ne kadar olursa olsun reklam çalışmalarının sonucu ölçülmezse gelirin verimli bir şekilde üretilip üretilmediği anlaşılamaz. Edinme başı maliyet finansa bir ölçüm olduğundan diğer çevrimiçi istatistiklerden farklı bir şekilde konumlandırılır. Gelir ve pazarlama kampanyalarının bunu nasıl etkilediği konusu birbiriyle doğrudan bağlantılıdır.

 

İşletme sahipleri bazı verileri kullanarak müşterilerinden her biri için ortalama sipariş değeri (AOV) ile müşteri yaşam boyu değeri (CLV) gibi son derece önemli hesaplamalara erişebilirler. Bunun sonucunda ise kabul edilebilir bir edinme başı maliyeti doğru ve hızlı bir şekilde belirleyebilirler.

 

Edinme başı maliyet işletmelerin yaptığı reklam yatırımının parasal getirisini öngörmeye imkan verir. Bu yüzden ideal bir metriktir ve dijital reklamcılık açısından en önemli unsurlardan biridir. Edinme başı maliyet söz konusu olduğu durumlarda web sitesindeki ya da reklamlardaki etkileşim oranı önemli değildir. Sadece söz konusu etkileşim sonucu yapılan satış oranları değerlendirmeye alınır. Bu kapsamda CPA metriği takip edilmesi gereken en önemli kıstasların başında gelir. Çünkü yeni müşterilerin işletmeye ne kadar maliyet oluşturacağına ilişkin tahminlerde bulunma imkanı sunmasıdır. Ayrıca reklam stratejilerinin ne kadar yeterli olduğuna ilişkin karar mekanizmasına da katkıda bulunur. Bu sayede işletmeler reklam maliyetlerini kontrol altında tutma yoluyla masraf kalemlerini düzenleme imkanına da sahip olurlar.

 

Edinme Başı Maliyet Hangi Durumlarda Kullanılır?

 

Çevrimiçi reklamların sonuçlarının yakından izlenmesi her işletme açısından çok önemlidir. Bu kapsamda edinme başı maliyetin farklı ücretli pazarlama aktivitelerinde kullanılması gündeme gelebilir.

 

PPC - Tıklama Başına Ödeme: Reklamverenlerin mal ve hizmet arayan internet kulanıcılarına erişebilmek için Google Ads ve diğer platformlardan faydalandığı arama motoru pazarlaması türleri arasında yer alır. Facebook, Instagram ve diğer pek çok platformda PPC reklamcılığından faydalanmak mümkündür. PPC’nin amacı mümkün olan en düşük bütçeyle en yüksek dönüşüm alınacak kampanyalara ulaşmaktır. Böylece daha düşük edinme başı maliyet yaratılarak işletme karlılığının sağlanması mümkün olur.

 

Görüntülü Reklamcılık: Reklamverenlerin web sitelerinde ya da diğer sosyal medya platformlarında banner reklamlar kullanarak gerçekleştirdiği çevrimiçi pazarlama görüntülü reklamcılık olarak adlandırılır. Bu tür reklamlar çoğunlukla haber sitelerinde ve popüler bloglarda görülür. Üst köşelerinde de küçük bir AdSense logosu bulunur. Görüntülü reklamcılık ideal hedef kitle kullanıcılarının bulunduğu web siteleriyle sosyal medya platformlarına stratejik olarak reklamlar yerleştirilmesi yoluyla edinme başı maliyeti düşüren yöntemler arasında yer alır.

 

Affiliate Marketing: Etkili bir pazarlama stratejisi olan affiliate marketing bir kişinin ya da şirketin bir başka işletmeye ait ürün ya da hizmetleri tanıtma yoluyla para kazanmasını sağlar. Affiliate marketingin amacı pazarlama kampanyalarıyla ürünlerin ya da hizmetlerin takip ya da arama yoluyla hedef kitleye erişilebilecek bir başka web sitesinde tanıtılmasıdır.

 

Sosyal Medya Reklamcılığı: Facebook, Instagram, Twitter, TikTok ve Snapchat gibi sosyal medya platformlarında gerçekleştirilen pazarlama faaliyetleri her geçen gün daha da önemli bir hal almaktadır. Sosyal medya pazarlamasının amacı gösterimlerin ve tıklamaların mümkün olduğu kadar çok sayıda kullanıcıya ulaştırabilmektedir. Sosyal medya platformları özellikle edinme başı maliyeti düşük tutmak gereken ücretli sosyal kampanyalarda son derece sık bir şekilde kullanılır.

 

Edinme başı maliyeti hesaplamak için yapılan toplam reklam harcaması toplam müşteri satışına bölünür. Temelde ideal edinme başı maliyeti belirlemek için bir standarttan söz edilemez. Çünkü her bir işletme farklı ürünlere, hizmetlere, fiyatlara ve işletme giderlerine sahiptir. Ayrıca tercih edilen reklam kampanyasına göre her ürün ve hizmet farklı sonuçlar verebilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Girişimci Metin Akay İnanılmaz Değişimler programı ile gündemde
Girişimci Metin Akay İnanılmaz Değişimler programı ile gündemde
Boris Volfman: Türk tarımı ihracatta rekora koşuyor
Boris Volfman: Türk tarımı ihracatta rekora koşuyor