Tekno Bilgi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. F-35 Savaş Uçağındaki Oksijen Problemi Büyümekte

F-35 Savaş Uçağındaki Oksijen Problemi Büyümekte

admin admin -

Askeri alan içerisinde imza atılmış en önemli projelerden bir tanesi olan yeni nesilden F-35 savaş uçağı, sahip bulunduğu yetenekleriyle isminden sıkça söz ettirmeyi sürdürürken, maalesefki son zamanlarda yeni problemlerle gündeme gelmekte.

Türkiye’nin 12 Temmuz 2002 tarihi içerisinde 7. partner ülke şeklinde dahil olduğu Müşterek Taarruz Uçağı Programı dahilinde geliştirilen F-35 modeli, 2019 senesindeki ilk teslimatla Türk Hava Kuvvetleri’nin envanterine katılmış olacak.

Fakat, uçağı kullanmış olan kullanan pilotlardan, oksijenin yetersizliği gibi fazlası ile ciddi bir problemin belirtileri bulunduğuna yönelik mesajlar gelmeyi sürdürüyor olması, akıllarda da çok büyük soru işaretlerine sebep oldu.

Pilotların yaşamış olduğu problemler uzmanlar tarafından araştırılmayı sürdürülürken, olayların kanda yer alan oksijen miktarının azalmış olmasından mı, yoksa karbon dioksitin fazlalığından, suyun kaybından, uyku yetersizliğinden veyahut aşırı bir yorgunluktan mı kaynaklanmakta olduğu henüz tam bir şekilde tespit edilemedi.

Pilotlardan  ise baş dönmesi ile birlikte parmaklarda batma ve  de oryantasyon kaybı benzerindeki şikayetlerin gelmiş olduğunu da belirtmiş olan askeri yetkililer, 2017 senesinde bu olayların fazlası ile artış göstermiş olduğunu da ifade etmekte.

Problemin kaynağı halen tam olarak netlik kazanmazken, uçağın oksijen üretim ile ilgili sistemlerini geliştirmiş olan Honeywell şirketinin oksijen konsantrasyonuyla ilişkili  olan sistem algoritmasını yenileyecek olduğu açıklamasını yaptığını da tekrar hatırlatmak isteriz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir