Tekno Bilgi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Fosil yakıtlar tarih oluyor

Fosil yakıtlar tarih oluyor

admin admin -

Ulaşımda fosil yakıtlara olan bağımlılık yavaş yavaş azalıyor. Elektrikli arabalar ile başlayan bu devrim, alternatif yakıtlarla havacılık sektöründe de devam ediyor. Bu alanda çalışmalar yürüten şirketlerin başında ise Avrupa merkezli havacılık devi Airbus geliyor.

Uçaklar ve arabalar için alternatif yakıt çalışmaları yıllardır devam ediyor. Her ne kadar elektrik bu alandaki asıl çözüm gibi dursa da geri dönüşümlü yakıtlar da önemini koruyor. Sürdürülebilir Uçak Yakıtı (SAF) adı verilen bir yakıt türü, bu alanda özellikle öne çıkıyor.Uçaklar için özel olarak üretilen ve kızartma gibi atık yemek yağlarından yağlarından yapılan bu yakıt, Airbus A380 model yolcu uçağında test edildi. Fransa’nın Toulouse kentindeki Blagnac Havalimanı’ndan yerel saat ile 08.43’te havalanan uçak, üç saat havada kaldı.

Uçuş esnasında herhangi bir sorun yaşamayan Airbus A380’in Rolls-Royce Trent 900 motoru, yüzde 100 SAF ile çalıştırıldı. Konuyla ilgili açıklama yapan firma yetkilileri, yakıtın “patates kızartması gibi koktuğunu” söyledi.

Bu durum, 2050’ye kadar sıfır karbon emisyonu hedefine ulaşmaya çalışan Airbus be havacılık endüstrisi olarak büyük bir adım olarak görüldü. Her ne kadar henüz kısa mesafeli uçuşlar için kullanılsa da kısa süre içerisinde iç hatlar uçuşlarında bu yakıtın sıkça kullanılması bekleniyor.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir