Tekno Bilgi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Güneş Panellerine Kelebeklerin İlham Kaynağı Olduğu Açıklandı

Güneş Panellerine Kelebeklerin İlham Kaynağı Olduğu Açıklandı

admin admin -

 

Uluslararası Enerji Ajansının tarafından geçmiş olduğumuz günlerde güneş enerjisinin, öteki enerji kaynaklarına kıyas ile en hızlı büyümekte olan küresel enerji kaynağından olduğuna yönelik gerçekleştirilen açıklama, bu durumu ise bir defa daha doğrulamış oldu.

Bir tane kelebeğin kanatları, güneş ışıklarının 2 kat daha verimli bir biçimde kullanılabilecek olduğu yeni güneş panelinin hücreleri için bir ilham kaynağı olmuş oldu.

Güneş panelleri genel olarak çok kalın hücrelerden üretilmekte ve güneşten en fazla miktardaki ışığın elde edilebilmesi amacı ile belli bir açıda konumlandırılmaktadır. İnce hücreye sahip olan güneş pilleri de çok daha ucuz ve çok  daha hafif bir durumda olmalarına karşın genel olarak saat ve de hesap makinelerinde karşımıza çıkmaktadır.

Çünkü, nanometrenin kalınlığa sahip bulunan bu hücreler maalesefki verimlilik açısından günümüz standartlarının fazlası ile gerisine kalmakta.

Güneydoğu Asya bölgesine özgü  olan gül kelebeğinin kanatlarını incelemiş olan bilim insanları, bu yapıyı çok daha verimli bir durumda olan ince hücreler oluşturabilmek amacı ile kullanacaklar. Bu yeni hücrelerin diğerlerinden değişik bir şekilde, hangi açıda olur ise olsun çok daha fazla ışığı emip enerji üretebilecek olduğu ifade edilmekte.

Kanatların ise rastgele aralıklar ile yerleştirilmiş küçük bazı deliklerden oluşmakta olduğu tespit edildi. Delikler ise bir metrenin milyarda birlik kısmından az bir mesafe içerisinde yer alıyor ve de  ışığı dağıtmakla beraber kelebeğin ısıyı soğurmasına da yardımcı olabiliyor.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir