Tekno Bilgi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. IBM Şirketi Veri Depolama Konusunda Bir İlke İmza Attı

IBM Şirketi Veri Depolama Konusunda Bir İlke İmza Attı

admin admin -

IBM şirketi, 330 terabaytlık sıkıştırılmamış  bir veriyi küçük bir alana sığdırıp dünya rekorunu da kırmayı başarmış bir halde. 

IBM, 330 terabayt (TB) sıkıştırılmamış veriyi ya da başka bir deyişle 330 milyon kitabı avuç içine sığacak boyutlardaki bir kartuşa sığdırarak dünya rekoru kırmayı başardı.

Prototip püskürtülmüş manyetik teyp üzerindeki inç başına 201 gigabit kayıt, ticari teyp sürücülerinde şu an kullanılan alan yoğunluğundan 20 kat fazla olarak belirtiliyor. Alan kayıt yoğunluğu, belirli bir yüzey alanına depolanabilen bilgi miktarı olarak açıklanabilir.

Teyp sürücüler, 60 yıldan uzun süre önce keşfedilmiş ve daha çok vergi dokümanları ile sağlık kayıtlarını tutmak üzere kullanılmıştı. IBM’in ilk teyp ünitesinin sadece 2 megabayt tutabilen yarım inç genişlikte makaralara sahip olduğunu düşündüğümüzde, nereden nereye gelindiğini görmek mümkün. İlk olarak Sony Storage Media Solutions tarafından geliştirilen manyetik teybin hala ne kadar işlevsel olduğu da bir kez daha gözler önüne serilmiş durumda.

Yeni manyetik teyplerin günümüz ticari modellere göre biraz daha maliyetli olacağı ancak daha yüksek kapasite potansiyelinin terabayt başı maliyetiyle oldukça çekici olacağına inanılıyor.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir