Tekno Bilgi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Instagram Hesabına En Son Giriş Yapılan Yerleri Görme

Instagram Hesabına En Son Giriş Yapılan Yerleri Görme

admin admin -

 

Son yıllarda giderek artan sosyal medya uygulaması kullanımı ile kullanıcı sayısını oldukça arttıran ve milyonlarca kullanıcıya sahip olarak dünyanın en çok tercih edilen sosyal medya uygulaması olan Instagram, kullanıcılarının güvenliğini sağlayabilmek adına telefonların konum özelliği ile ortaklaşa çalışarak hesaplara son girilen yerleri verilerine kaydediyor.

Instagram Giriş Konumları

Instagram, kullanıcılarının hesap güvenliğini ve kişisel bilgilerini güven altında tutabilmek adına telefonunuzun konum bilgileri ile ortaklaşa çalışır. Bu sayede hesabınıza giriş yaptığınız yerlerin verilerini kayıt altında tutarken, hesabınıza haberiniz olmadan giriş yapan üçüncü kişileri ortadan kaldırmak adına bu giriş yapılan yer bilgilerini de verilerine kaydeder. Bu sayede siz şüpheli giriş fark ettiğiniz anda, son giriş yapılan yerlere göz atarak giriş yapan kişi hakkında bir takım yorumlara sahip olabilirsiniz. Her yıl binlerce Instagram kullanıcısının başvurduğu bu yöntem sayesinde, birçok şüpheli giriş vakasının kaynağı ortaya çıkarken; Instagram, kullanıcılarına daha güvenli bir deneyim sağlamayı hedefliyor.

Instagram Konum Verileri Nasıl Çalışır?

Instagram, kullanıcılarına daha özel ve güvenli bir sosyal medya deneyimi sunmak adına hesabınıza giriş yapılan konumları verilerine kaydederken; uygulamakta olduğu birçok yöntem sayesinde kullanıcılarının güvenini sağlıyor. Bunların en başında Instagram girişleri sırasında kişilere sorduğu ”Instagram’ın konum özelliklerine kullanmasına izin ver” seçeneği ile birlikte telefonunuzun konum özelliklerinden yararlanarak, toplamda 360 milyon Instagram kullanıcısının giriş konumlarını verilerine yazdırıyor.

Bu sayede, kişilerin hesaplarının çalınması, şüpheli giriş tespiti gibi konularda kolaylıkla konum verilerine bakılarak hesabınıza giriş yapan şüpheli hakkında birçok bilgiyi elde edebiliyorsunuz. Instagram’ın kullanıcılarının güvenliğine dair sunduğu en büyük avantajlardan biri olan bu özellik sayesinde, her yıl binlerce şüpheli tespit edilerek platform dışına çıkartılıyor.

Instagram Konum Verilerini Nasıl Görebilirim?

Instagram hesaplarına şüpheli bir giriş yapıldığı konusunda şüphe duyan kullanıcıların, Instagram tarafından düzenli olarak tutulan konum verilerini görebilme imkanı bulunmaktadır. Bu verilerden yararlanabilmek için kişisel Instagram hesabınıza erişiminiz olması gerekmektedir.

Erişimi sağladıktan sonra şu adımları izleyerek, konum verilerini görüntüleyebilirsiniz;

  • Instagram Mobil uygulaması üzerinden hesabınıza giriş yapın.
  • Giriş yaptıktan sonra, Instagram profilinize girin.
  • Sağ üst köşede bulunan üst üste çizgilerin bulunduğu butona tıklayın.
  • Karşınızda açılan menüden Ayarlar sekmesine gidin.
  • Açılan seçenekler listesinden Güvenlik’e girin.
  • Karşınıza gelen sayfa üzerinden Giriş Hareketleri sekmesine tıklayın.

Bu adımları tamamladıktan sonra karşınıza çıkan sayfa üzerinden hesabınıza yapılan tüm girişleri konumları ile birlikte görebilir ve şüpheli giriş olup olmadığını tespit edebilirsiniz.

Konum Verileri ile Hangi Bilgilere Ulaşabilirim?

Instagram tarafından kullanıcılarının bilgisine açtığı hesap giriş konumu verileri, birçok bilgi beraberinde kullanıcılarına sunmaktadır. Bunlardan en önemlisi olan ve şüpheli giriş hissedildiğinde mutlaka bakılması gereken konum bilgisi sayesinde şüpheli giriş yapan kişinin nereden giriş yaptığını görebilir.

Saat bilgisi sayesinde hangi gün ve saat kaçta hesabınıza giriş yapıldığını tespit edebilir ve en önemli özelliklerden biri olan hesabınıza giriş yapılan telefonun işletim sistemi hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Örnek olarak bir Apple kullanıcısıysanız ve Instagram tarafından sunulan verilerde Android işletim sistemi ile giriş yapıldığını görüyorsanız, hesabınıza şüpheli bir giriş yapıldığını teyit edebilirsiniz.

Hesabımı Şüpheli Girişlerden Nasıl Korurum?

Instagram hesap giriş konumu verilerinin kaydını incelediğinizde, şüpheli giriş tespiti yapabiliyorsanız; ilk olarak mutlaka şifrenizi yenilemeniz gerekmektedir. Hesabınıza başka bir kişinin daha erişimi olduğundan; mesajlar, görseller, videolar gibi kişiye ait birçok bilgiye erişilebilmektedir. Bunun için mutlaka 3 katmanlı güçlü bir şifre belirleyerek şifre değişimi yapılmalıdır.

Daha sonra hesabınıza e-mail ve telefon numarası ile koruma sistemini aktif ederek, hesabınızın çalınması, giriş yapılması gibi durumlarda mail ya da SMS ile haberdar olabilirsiniz. Bununla birlikte yeni model telefonlarda geçerli parmak izi teknolojisini de kullanarak, hesabınıza yalnızca sizin parmak izinizle giriş yapılmasını sağlayarak güven altına alabilirsiniz.

Konum Verilerini Yasal Haklarımda Kullanabilir miyim?

Instagram tarafından kullanıcılarının güvenliğini sağlamak amaçlı kullanıma sunulan konum verilerinin saklanması özelliğini, birçok Instagram kullanıcısı dava, mahkeme gibi konularda kullanmak istemektedir. Instagram tarafından tutulan bu kayıtlar, Türkiye Cumhuriyeti Anayasal Mahkemeleri Birliği’nce, Bilişsel Kanıtlar kategorisi altında bulunduğundan mahkemeye delil olarak sunulabilmekte ve şikayet hakkını doğurabilmektedir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir