Tekno Bilgi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Kürtaj Nedir? Kürtaj Yapılma Sebepleri Nedir?

Kürtaj Nedir? Kürtaj Yapılma Sebepleri Nedir?

admin admin -

Kürtaj Nedir? Kürtaj Yapılma Sebepleri Nedir?

Kürtaj (kürtaj) rahmin alınması anlamına gelir. Rahimde istenmeyen her şeye küretaj yapılabilir. İstenmeyen gebelikler, rahim içi polipler, myomlar ve teşhis konulamamış lezyonlar için kürtaj yapılabilir. Kürtaj, Fransızca kökenli bir kelimedir. ‘Kazımak’ anlamına gelir. Ancak günümüzde daha kolay olan vakum yöntemi ile yapılmaktadır.

Geçmişte, kürtaj uzun saplı çay kaşığı benzeri metal bir aletle yapılırdı. Rahim iç tabakasının kazınması, rahimde kanama, yapışıklıklar ve delinme gibi riskler taşır. Bu tür komplikasyonlar günümüzün vakum küretajı ile önemli ölçüde azaldı.

Kürtaj Nasıl Yapılır?

Kürtaj bir jinekolog tarafından yapılır. İşlem öncesi hastanın 6 saat aç olması istenir. Genellikle anestezi altında yapılır. Eskiden kürtaj, kaşık benzeri metal bir aletle yapılırdı. Günümüzde kürtaj daha güvenli ve delikli olan plastik kanüller ile yapılmaktadır. Plastik kanülün dış ucuna enjektör veya elektrikli vakum cihazı takılarak istenmeyen rahim içi doku uzaklaştırılır. Vakum kürtaj kullanımından sonra kanama, enfeksiyon ve uterus perforasyonu gibi komplikasyonlar önemli ölçüde azalmıştır.

Kürtaj Kimlere Yapılır?

18 yaşından itibaren istenmeyen gebeliklerde yasal gerekliliklerin yerine getirilmesi halinde kürtaj yapılabilmektedir. Yasal kürtaj sınırı 10 haftadır. 10 haftayı geçen gebeliklerde kürtaj kurulun onayı ile gerçekleştirilir. Çocukta bir anormallik varsa veya gebeliğin devam etmesi halinde annenin ciddi bir sağlık sorunu yaşama riski varsa kürtaj için üç hekimin imzaladığı heyet raporu gerekir.

Ayrıca 18 yaşından küçük kişiler için veli onayı alınmalıdır. Kişi evli ise eşinin rızası ve yazılı onayı gerekir. Kürtaj, evlilik içinde ortak bir karar olmalıdır.

İyileşme Ne Kadar Sürer?

Kürtaj 5-10 dakika süren tıbbi bir işlemdir. Hazırlıklar ile 15-30 dakika sürer. Kürtaj bitince kadın müşahede odasına alınır. Burada hem dinlenme hem de hemostaz yapılır. Anestezinin etkisi geçince kadın sağlığına kavuşur ve son kontrolde herhangi bir sorun görülmez, önerilerle evine gönderilir.

Kürtaj Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kürtaj tıbbi bir işlemdir. Ameliyattan sonra uyulması gereken tüm kurallar kürtaj için de geçerlidir. Kürtaj sonrası şu noktalara dikkat edilmelidir;

Tuvalete gitmek sorun değildir.

Tuvalete giderken fazla efor sarf edilmemelidir.

Tuvalet temizliği ılık su ile önden arkaya doğru yapılmalıdır.

Genital bölge nazikçe kurutulmalı, ıslak bırakılmamalıdır.

Kürtajdan sonraki ilk gün temiz bandajlarla kanama durdurulmalıdır.

Küretajdan sonra 10-15 gün az miktarda ara kanama olabilir.

Gerekirse doktor tarafından verilen ağrı kesiciler kullanılabilir.

Kötü kokulu akıntı, karın ağrısı ve ateş enfeksiyon belirtileridir.

Enfeksiyon belirtileri varsa, hemen bir tıbbi muayene gereklidir.

Kürtajdan sonraki ilk gün masa başı çalışabilirsiniz ama mümkünse ağırdan almalısınız.

Kürtajdan 4-6 hafta sonra adet görülür. Eğer adet görülmezse doktor kontrolünden geçilmesi gerekir. Kürtajdan hemen sonra tekrar hamile kalmak mümkündür.

Kürtajdan sonra duş almaktan zarar gelmez.

Bir Kişinin Kürtaj Olduğu Anlaşılabilir mi?

Ülkemizde gebeliği sonlandırma operasyonları anne sağlığını etkileyecek nedenlerden dahi kaynaklansa halen oldukça tabu bir konudur. Hatta açık fikirliliği, modern yaşamı ile bir metropol olarak düşünülen İzmir kürtaj konusunda oldukça muhafazakar olabilir. Bu yüzden kadınlar için kürtaj olmanın verdiği sıkıntı kadar bu operasyonun başkaları tarafından anlaşılabilir olduğunu düşünmek gereksiz bir endişe kaynağı olabilmektedir. Küretaj doğrudan ultrason veya muayene ile tespit edilemez. Kürtajda kesi, dikiş gibi cerrahi işlemler yoktur. Kişi kendisi kürtaj olduğunu söylemez ise belli olmaz, açığa çıkmaz.

Kürtaj Yasal Mı?

Kürtaj yasal bir işlemdir. Ülkemizde 1983 yılında yürürlüğe giren 2827 sayılı Kanunla nüfus planlamasına göre kürtaj yapılmasına izin verilmiştir. Yasal olarak 10 haftaya kadar olan gebeliklerin isteyerek kürtaj ile sonlandırılmasına itiraz edilemez.

Ülkemizde 10 haftaya kadar olan istenmeyen gebeliklerde kişi veya çiftin onayı ile kürtaj yapılabilmektedir. Bazı ülkelerde kürtaj zaman zaman yasaklanmıştır. Kürtaj asla bir doğum kontrol yöntemi olarak kullanılmamalıdır. Günümüzde yapılması kolay olmakla birlikte bazı riskleri de bulunmaktadır. Çok fazla kürtaj, uterus astarının birbirine yapışmasına ve kısırlığa yol açmasına neden olabilir.

Kürtaj İçin Hazırlık Nasıl Yapılır?

Mümkünse kürtaja giderken yanınızda bir refakatçi götürün. Rahat, giymesi kolay, bol giysiler seçin. Varsa aldığınız ilaçları alın. Doktor raporu, epikriz ve tahlil sonuçlarını yanınıza alın. Bir gün öncesinden genital bölgenizi temizleyin.

Kürtaj Türleri Nelerdir?

Kürtaj tanı, tedavi ve gebeliğin sonlandırılması gibi nedenlerle yapılmaktadır. İstenmeyen gebelikler kürtajın en yaygın nedenidir. Ancak aşağıda sayılan gebelik ve gebelik dışı birçok farklı durumda kürtaj yapılabilmektedir. Bunlar;

Prob küretaj (P/C): Bu, tanısal bir parçanın rahimden bir kanülle çıkarılmasıdır. Çıkarılan parça patolog tarafından incelenir. Genellikle rahim duvarında kalınlaşma olduğunda yapılır.

Rezidüel Küretaj (Revizyon Küretaj)

Bazen düşükten sonra rahimde bir parça kalır. Bu parçaların temizlenmesi artık veya revizyon küretaj olarak adlandırılır. Kalan parçalar, düşükten sonra kanamaya ve enfeksiyona neden olur.

Bumm Küretaj

Doğumdan sonra bebeğin eşi ve zarı rahimde kalır. Doğumdan sonra rahimde kalan kısımlar kanama ve enfeksiyon riski taşır. Bu kısımlar kışlık denilen özel küretlerle çıkarılır.

Fraksiyonel Küretaj

Adet dışı kanamaların nedenini belirlemek için yapılır. Rahim ağzından veya rahimden bir parça alınarak kanamanın nedeni araştırılır.

Pipetle Küretaj

Bu, menopozal kanamanın yerini belirlemek için serviksten ve uterusun içinden pipet adı verilen ince kanüllerle numune alınmasını içerir. Menopoz sırasında serviks atrofik ve hassas hale gelir. Bu nedenle normal kanüllerin kullanımı tercih edilmez.

Histeroskopi İle Küretaj

Histereskopi rahim ağzının ve içinin vajinal olarak kamera sistemi ile görüntülenmesidir. Hem teşhis hem de tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Histereskopi teşhis ve tedavi amacıyla küretaj yapmak için kullanılabilir. Ancak kürtaj genel olarak bu şekilde yapılmaz.

Histereskopi, rahim içi poliplerin, miyomların ve diğer şüpheli lezyonların doğrudan görülmesini ve çıkarılmasını sağlar. Bu şekilde hem biyopsi alınır hem de lezyon çıkarılır ve tedavi gerçekleştirilir. Çıkarılan doku patolojide incelenir.

Histeroskopi anestezi altında yapılır. Toplam işlem süresi 20 ile 30 dakika arasındadır. Sonrasında hafif karın ağrısı olabilir. Bunlar 30-60 dakika içerisinde kendiliğinden kaybolur.

Op. Dr. Nurettin Ersöz İnce yönetimindeki İzmir İnce Kadın Hastalıkları ve Kadın Doğum Kliniği, kürtaj operasyonları konusunda uzmanlaşmış bir kliniktir. Op. Dr. Nurettin Ersöz İnce Kliniği İzmir kürtaj doktorları ve İzmir kürtaj klinikleri aramalarında güvenilir uzman ve ekip arayanların tercih ettiği bir kadın hastalıkları ve doğum kliniğidir. Kürtaj operasyonu ve İzmir kürtaj fiyatları hakkında bilgi almak için kliniğimizin 0 (232) 421 90 50 no’lu telefonu arayabilir, aklınızdaki tüm sorulara yanıt alabilirsiniz.

 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir