Tekno Bilgi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Limited Şirket Nedir?

Limited Şirket Nedir?

admin admin -

Türk Ticaret Kanunu’na göre Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ticari faaliyet göstermek isteyen bireylerin, kanunda tanımlanmış olan şirket türlerinden birine sahip olmaları zorunluluk arz etmektedir. Ticari şirketler; şahıs şirketleri ve sermaye şirketleri olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Sermaye şirketleri de kendi içerisinde anonim şirketler ve limited şirketler şeklinde iki başlık altında değerlendirilmektedir. Limited şirketler, halihazırda en çok tercih edilen şirket türüdür. Bu durumun temelinde, limited şirketlerin sahip olduğu avantajlar bulunmaktadır. Limited şirket kurmak, anonim şirketlere kıyasla daha kolaydır. Bunun için izlenmesi gereken sade bir yol haritası bulunmaktadır.

 

Limited Şirket Nedir?

Limited şirket ticari faaliyet yürütebilmek adına gerçek ya da tüzel kişiler tarafından kurulabilen bir şirket türüdür. Konusu yasal olan her türlü ticari faaliyet için limited şirket kurmak mümkündür. Ancak bankacılık ve sigortacılık sektörleri bu durumun istisnaları olarak ön plana çıkmaktadır. Bir sermaye şirketi türü olan limited şirketlerde, şirket kurulumu için en az 10.000 Türk lirası sermaye gereklidir. Bu sermayenin tamamının tek seferde ödenmesi zorunlu değildir. Yüzde 25’lik kısmının tescil işlemleri esnasında, kalan yüzde 75’lik kısmının da tescil işlemlerini takip eden 24 ay içerisinde şirket hesabına yatırılması mümkündür. Limited şirketler en az 1, en fazla 50 ortak ile kurulabilmektedir. Sermaye şirketi olmasından dolayı, her ortak kendi sermayesi oranınca şirketin borçlarından sorumludur. Bununla birlikte kâr ve diğer haklar da ortakların payları doğrultusunda dağıtılmaktadır.

Limited Şirketin Özellikleri Nelerdir?

 

En çok tercih edilen şirket türü olmasının temelinde, sağlamış olduğu avantajlar bulunmaktadır. Ticarete yeni başlayacak olan kişiler, genellikle limited şirket kurarak yola çıkmaktadır. Genel olarak şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Limited şirketlerde ortakların şirket borçları nedeniyle kişisel sorumlulukları yoktur. Her ortak kendi taahhüt etmiş olduğu sermaye tutarınca borçlardan yükümlüdür.
  • Anonim şirketler ile kıyaslandığı zaman limited şirketler daha kolay ve hızlı bir şekilde kurulabilmektedir. Üstelik bu şirketlerin kurulabilmesi için gerekli olan sermaye ile kurulum maliyetleri de daha uygundur.
  • Limited şirketlerin tahvil ve hisse senedi çıkarmaya yetkileri yoktur.
  • Limited şirketlerde vergilendirme sabit bir oran üzerinden yapılmaktadır. Bu oran 2020 yılı itibarıyla yüzde 20 olarak uygulanmaktadır.
  • Limited şirketlerde daha sonra kolay bir şekilde ortak sayısının arttırılabilmesi ya da şirket sermayesine ekleme yapılarak şirketi büyütülebilmesi mümkündür.

Limited Şirket Nasıl Kurulur?

Limited şirket kurulumu son derece kolaydır. Ancak ilk defa şirket kuracak olanların bu konuda zorlanabildikleri görülmektedir. Bu durumda bir muhasebeciden destek alarak gerekli belgeleri hazırlamak ve şirket kuruluşunu kolayca yapabilmek mümkündür. Şirket kurulumu için; kuruluş bildirim formu, dilekçe, noter tasdikli sözleşme, oda kayıt beyannamesi, ikametgâh belgesi, kira kontratı ve sermayenin yatırılmış olduğuna dair dekonta gereksinim duyulmaktadır. Daha önce de beyan edildiği gibi, sermayenin tek seferde ödenme zorunluluğu yoktur.

Limited Şirket Kurmanın Maliyeti Nedir?

Limited şirketlerin kurulum maliyeti, anonim şirketlerden daha az; şahıs şirketlerinden ise daha fazladır. Ancak şahıs şirketlerinden daha prestijli bir şirket türü olması dolayısıyla maliyetteki dezavantaj ortadan kalkmaktadır. Limited şirket kurmak için öncelikle 10.000 Türk lirası tutarında sermaye gereklidir. Bununla birlikte noter maliyetleri ortalama 750 Türk lirası; vergi dairesi masrafları ortalama 350 Türk lirası, ticaret sicil kaydı için 1.000 Türk lirası, mali müşavir için yaklaşık olarak 750 Türk lirası ve kaşe ile fatura basımı için ortalama 200 Türk lirası ödeme yapılmaktadır. Bu rakamlar yıldan yıla değişiklik gösterebilmektedir. 2021 yılı itibarıyla sermayenin de peşin ödendiği varsayıldığında, limited şirket kurma maliyeti 13.000 lira civarındadır.

 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir