Tekno Bilgi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Merkür BepiColombo Uzay Aracının Gönderilecek Açıklandı

Merkür BepiColombo Uzay Aracının Gönderilecek Açıklandı

admin admin -

Merkür gezegeninin hakkında fazlası ile az  bir bilgiye sahip durumdayız. 

Ancak artık bu durum değişecek. BepiColomco uzay aracı, Güneş’e en yakın gezegenin sırlarını keşfetmek için yola çıkmaya hazırlanıyor.

BepiColombo’nun 2018 yılında, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Japon Uzay Ajansı‘nın (JAXA) ortak projesi kapsamında uzaya gönderilmesi planlanıyor. Uzay aracı, “Mercury Planetary Orbiter” (MPO) ve “Mercury Magnetospheric Orbiter” (MMO) adı verilen iki uydudan oluşuyor. Araç, 2024 yılından itibaren Merkür’ü farklı mesafelerden incelemeyece başlayacak. 

 

Şu ana dek Merkür yakınlarına iki uzay aracı gönderildi. Sonuncusu NASA’nın Messenger uzay aracıydı. Messenger, gezegen etrafında 4 bin tur attı ve 250 binden fazla fotoğraf gönderdi. 2015 yılında ise yakıtı bittiği için planlandığı gibi gezegen yüzeyine çarptı. 

 

Merkür’e gönderilen uzay araçlarının bazı koşullara karşı dayanıklı olmaları gerekiyor. Özellikle aşırı ısı farklılıkları mühendisleri ve uzay aracını inşa edenleri zorluyor. Merkür’de yaşama uygun koşullar bulunmuyor: Güneş sadece 176 günde bir doğuyor. Yanlış okumadınız… Bu korkunç değil mi? 

 

Merkür, çok sıcak bir gezegen ancak yıldıza yakın bri gezegenden beklenecek kadar da kötü değil. Venüs, Merkür’den daha sıcak. Bunun nedeni ise Merkür’ün Venüs’ün aksine bir atmosfere sahip olmaması ve ısının tekrar geri yansıtılması. Isı farklılıkları -170 derece ile +425 derece arasında değişiyor. Hiçbir gezegende böylesine bir fark mevcut değil. 

 

Merkür, Güneş Sistemi’nin en küçük gezegeni. Güneş’e en yakın gezegen. Güneş etrafındaki yörüngesi ise istikrarlı değil, sürekli genişliyor. Jüpiter yavaş yavaş Merkür’ü yörüngesinden çıkarıyor. Hatta çok ileride Merkür Dünya ile çarpışabilir. Ancak buna daha milyonlarca yıl var. 

 

Merkür’ün yüzeyi tıpkı uydumuz Ay’ın yüzeyine benziyor. Kraterler, geçmişte şiddetli meteor ve asteroid çarpmaları yaşandığını gösteriyor. Bazı kraterler ise yüzlerce kilometre çapında. 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir