Tekno Bilgi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Nissan Şirketinden Yapay Zekaya Sahip Crossover Konsepti

Nissan Şirketinden Yapay Zekaya Sahip Crossover Konsepti

admin admin -

Nissan IMx modeli, Japon asıllı üreticinin 2020 senesi için hazırlamış olduğu teknoloji planlarına bir göz atabilmemizi sağlayan elektrikli olan bir crossover konseptidir.

IMx 2 tane elektrikli motoru barındırıyor; bunlardan bir tanesi ön tekerlekleri, ötekisi de arka tekerlekleri kontrol etmekte. Her bir tane motor 160 kilowatt‘lık bir güç ve de 700 Nm‘lik tork üretimi yapıyor. Bu güç ise, Nissan şirketinin üst düzey spor otomobillerinden GT-R‘ın  mevcut tork gücünden bile çok.

Komple şarj olmuş bir durumda 600 kilometrelik bir seyir menziline sahip durumdaki IMx modeli, Nissan Leaf modelinin seyir menzilini bayağı bir geride bırakıyor. Bu  çok uzun durumdaki menzil; yüksek yoğunluğa sahip, yüksek kapasiteli ve de kablosuz şarja olanak tanıyan bir batarya sayesinde mümkün olmakta.

Nissan şirketi, IMx modelini, komple otonom sürüşe imkan sağlamakta bulunan 360 dereceli bir sensör alanıyla da donatmış. Sistem 9 tane radar, 12 tane kamera, 6 tane lazer tarayıcı ve de 16 tane sonardan oluşmakta. Sensörler aynı zamanda yayalar ile birlikte gelen araçları, trafik ışıklarını ve de park alanlarını tanıyabilmekte.

Fakat bütün bu girdileri işlemekte olan ve nasıl bir sürüş yapılacağına karar vermekte olan şey, IMx modelinin yapay zekası olmakta. Nissan şirketi, IMx modelinin bu sistemin sayesinde araç içerisinde hiç sürücü olmasa bile kendisini park edebilecek olduğunu söylüyor.

İletişim kısmına gelecek olur isek; aracın bilgisayarı çevreyle iletişime geçip park alanlarını belirleyebilmekte ve yakınlarda yer alan restoranları önererek navigasyon hizmetini de sunabilmekte. Nissan şirketinin ”şehir keşfi” ismini vermiş olduğu bu fikir, bütün bu bilgileri artırılmış  bir gerçeklik kullanıp aracın ön camına yansıtabilmeyi amaçlamakta. 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir