Tekno Bilgi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Orta Amerika’dan Gelen Lezzet Guatemala Kahvesi

Orta Amerika’dan Gelen Lezzet Guatemala Kahvesi

admin admin -

Orta Amerika’dan Gelen Lezzet Guatemala Kahvesi

Filtre kahvenin popülerliği günden güne artarak devam etmekte. Özellikle aromalı filtre kahveler damak çatlatan tatlarıyla yoğun kahve aromalarıyla sizlere sıra dışı deneyimler sunmakta. Bu makalemizde ise sizlere aromalı bir filtre kahve türü olan Guatemala kahvesinden bahsedeceğiz. Kahve severlerin adından sıklıkla bahsettiği içimi gayet keyifli ve lezzetli bir kahve olan Guatemala kahvesi Orta Amerika’da bulunan Guatemala ülkesinde üretilmekte.

Kahve çekirdeklerinin üretim bölgeleri kahve aromasını belirleyen en önemli faktörlerdendir. Bu makalemizde sizlere Guatemala ülkesinin ekonomisini kalkındıran kahve üretiminin nasıl başladığından bahsederek, yetiştiği ortamın iklim özellikleri, ülkenin hangi bölgelerinde yetiştiği, ve yetişen kahve çekirdeklerinin nasıl özelliklere sahip olduğunu siz değerli okurlarımıza sunacağız. Gelin hemen başlayalım.

Guatemala’da Kahve Üretimi

Orta Amerika ülkelerinden bir ülke olan Guatemala’nın kahveyle nasıl tanıştığını biliyor musunuz? Guatemala’da yaşayan insanlar 1700lü tarihlerde kahve bitkisiyle tanışıyor. Fakat zannettiğiniz gibi bir tanışma olmuyor. Çünkü bu insanlar bu bitkiyi gördüklerinde güzelliğinden çok etkileniyorlar ve evlerini bahçelerini süslemek amacıyla bu bitkiyi kullanıyorlar.

  • Guatemala kahve ilk keşfedildiğinde dekoratif bir bitki olarak kullanılmıştır.

Guatemala’nın kahveyle tanışması oldukça ilginç. Bahsettiğimiz üzere bu göze hitap eden bitkiyi oldukça beğenen insanlar, o tarihlerde süs bitkisi olarak kullanmışlar.

Süs bitkisi olarak kullanılan kahve gövdeleri o kadar beğenilmiş olacak ki endüstriyel bir arayış içerisinde olan ülkenin insanlarının yine kahve bitkisi dikkatini çekmiş. Daha sonra ülkenin kalkınması adına bu bitkilerden yararlanmaya karar verilmiş.

Guatemala’da 1860 tarihlerinde var olan siyasi iktidar ülkede kahve yetiştiriciliği için önemli adımlar atarak bu alanda insanları teşvik etmeye başlamış. Siyasi anlamda çalkantılı olan Guatemala, bu sayede ekonomik bir kalkınma yoluna gitmiştir. Bu noktada önemli bir pay sahibi olan kurumsal yapı ise Asosiacion Nacional Del Cafe’dir.

Bu kuruluş kahve yetiştirmek isteyenlere ekonomik destek vererek, ülkede üretilen kahvelerin dünya piyasasında duyurulması için elinden geleni yaparak büyük bir başarı elde etmiştir.

Söz konusu gelişmelerden sonra Guatemala ülkesi kahve sayesinde dünya çapında tanınan bir ülke olmuş ve yine bu kahve çekirdeklerini ihraç eden önemli ülkeler arasında yerini almıştır.

Guatemala Kahvesinin Yetiştiği Bölge

Malumunuz kahve yetiştiriciliğinde en önemli faktörler; kahvenin yetiştiği ortamın coğrafi koşulları, fiziksel özellikleri ve en önemlisi iklim durumu gibi faktörlerdir.

Sahip olduğu özellikler sayesinde dünya kahve ihracatı sıralamasında Guatemala ülkesi onuncu sırada yer almaktadır. Şimdi de sizlere bu bölgenin özelliklerinden bahsedelim. Bölgenin özelliklerini şöyle listelemek mümkün:

  • Bölgede nem oranı yıllık olarak daima yüksek seviyelerde. Bu sebeple kahve çekirdekleri yüksek nem oranında yetiştiğinde dengeli bir asiditeye sahip oluyor.
  • Ülkede faaliyet gösteren bir diğer mevsimsel durum ise yılın belli dönemlerinde çok yağışlı olması belli dönemlerinde ise gayet sıcak olması. Kahve çekirdeklerinin yetişmesi de işte tam da böyle bir mevsime ihtiyaç duyuyor.
  • Ülkede volkanik ve verimli killi topraklar hakim durumda. Bu sayede ülekenin dört bir yanında farklı kahve çeşitleri ortaya çıkıyor.
  • Guatemala’nın bazı bölgelerinde Tropikal yağışlar mevcut. Tropikal yağışlar kahve aromasını dengeleyen ve kendine özgü bir lezzete sahip olmasını sağlayan başlıca faktörlerdendir.

Guatemala Kahvesinin Aroması Nasıldır?

Guatemala kahvesi ülkenin dört bir yanında üretildiğinden dolayı bölge bölge farklı aromaları size sunan bir yapıdadır. Fakat genel anlamda bir bilgi isterseniz bu kahveler tütsü ve baharatımsı notalara sahiptir.

  • Guatemala kahvesinde tütsü ve baharat notaları daima ön plandadır.

Guatemala kahvesinin yetiştiği bölgeler bakımından farklı aromalar sunduğundan bahsetmiştik.

Şimdi de sizlere o bölgelerden bahsedelim:

  1. Birinci bölgemiz Antigua. Bu bölgede yetişen kahveler sizlere çikolata ve çiçek notalarında bir lezzet sunmakta.
  2. Atitlan bölgesi ise Guatemala kahvesinin genel özelliği olan baharımsı bir aromaya sahip kahve çekirdeklerinin üretimini yapmakta. Aynı zamanda yoğun bir çiçek aroması da çekirdeklerde mevcut
  3. Tropikal yağmurların kahve çekirdeğini etkilediğinden bahsetmiştik. Coban bölgesi de tam da böyle bir yer. Burada yetişen kahveler ise hafif asiditiye sahip ve fındık, çikolata gibi tatlı aromaları sizlere sunmakta.
  4. Huehuetnango bölgesinde yetişen kahvelerin genel özelliği acı bir kakao tadı barındırmasıdır. Bölgenin iklim özellikleri sert olunca kahve de oldukça sert aromalara eşlik etmiş
  5. Son bölgemiz ise Nuevo Oriente. Bu bölgede yetişen kahveler düşük asiditeye ve birbirinden farklı meyve notalarına eşlik eden tatlı olarak niteleyebileceğimiz bir özelliğe sahiptir

 

Gördüğünüz üzere Guatemala ülkesinin farklı bölgelerinde farklı aromalara sahip olan kahveler üretilmekte. Şimdi de sizlere bu kahvenin en verimli nasıl demleneceğinden bahsedeceğiz.

Guatemala Kahvesi Nasıl Demlenir?

Kahve demlemek belli başlı yöntem ve tekniklere dikkat edildiğinde oldukça keyifli bir iştir. Bu bölümde sizlere Guatemala kahvesinin nasıl demleneceğinden bahsedeceğiz. Hemen bir püf noktayla başlayalım.

Filtre kahve demliklerinde kahve çekirdekleri üzerine sıcak su ilave ederken oldukça yavaş olmanız kaliteli kahve içmenize olanak sağlar.

Yegâne püf noktamız bu. Kahve demlerken çok kısa bir süre sabrederek doğru ve başarılı sonuçlara ulaşmamız mümkün.

Guatemala kahvesinin demleme yöntemleri kavrulma şekillerine göre ikiye ayrılır.

  1. Hafif kavrulmuş Guatemala kahvesi damıtılarak demlenir.
  2. Koyu kavrulmuş olan ise French press aeropress gibi demlikler kullanılarak demlenir.

Chemex yardımıyla hafif kavrulmuş kahve çekirdeklerini demlemenizi özellikle öneriyoruz. İlk başta bir yemek kaşığı kahveyi filtrenizin üzerine koyun ve oldukça yavaş bir biçimde sıcak suyu ilave edin. Beş dakika sonrasında afiyetle içeceğiniz harika kahveniz hazır olacak.

French press kullanırken dikkat etmemiz gereken şey ise öncesinde demliğimizi sıcak su kullanarak ısıtmamız ve sonrasında kahve demleme aşamasında press yaparken oldukça sabırlı davranmamız. Bu iki püf notkaya dikkat ederek harika sonuçlar elde edebilirsiniz. Detaylı bilgi için https://www.ventrepublic.com/farkli-tat-ve-notalara-sahip-guatemala-kahvesinin-ozellikleri/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Şimdiden hepinize afiyet olsun.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir