Tekno Bilgi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Sony Şirketi Sudan Zarar Görmüş Cihazlara %50 Ödeme Yapacak

Sony Şirketi Sudan Zarar Görmüş Cihazlara %50 Ödeme Yapacak

admin admin -

Sony şirketi Xperia  modelindeki akıllı telefonu su sebebiyle çalışamaz duruma gelenler yakın bir zamanda paralarını  da geri alabilecek. 

ABD’nin New York eyaletindeki federal bir mahkeme, Sony aleyhine açılan grup davasını kabul etti.

Sony tarafındam üretilmiş bir cihaza sahip biriyseniz, 300 dolarlık bir geri ödeme almaya hak kazanabilirsiniz.

Sony, ürünlerinin bazılarını “su geçirmez” olarak ilan etti. Xperia Z1 gibi telefonlar IP58 olarak derecelendirildi, bu da “30 dakikaya kadar 1.5 metre suda kalabilir” anlamına geliyor. Teknik olarak “su geçirmez” değil, suya dayanıklılar. 

Doğal olarak, cihazlarının su geçirmez olduğunu düşünen kullanıcılar, telefonları bazı su altında kullandılar ve fotoğraf çekiminden sonra şaşkına döndüler. Bazı kullanıcılar daha sonra yanıltıcı reklamlar nedeniyle Sony’ye karşı bir dava açtı. Davacılar yeni satın alınan cihazlar için garanti süresinin 12 saat daha uzatılmasını ve etkilenen cihazların satış fiyatının yüzde 50’sinin iade edilmesini istedi. Bir yıllık yasal mücadeleden sonra, New York Doğu Bölgesi için ABD Bölge Mahkemesi, davacılar ve Sony arasındaki anlaşmaya ön onay verdi. 

Sony’nin cihaz sahiplerine yüzde 50 geri ödeme yapmasına neden olacak dava sonuçlandı. Dava, şirket tarafından IP derecelendirmesi verilen 22 farklı telefonu kapsıyor. 

Söz konusu modeller şunlar:

Xperia M2 Aqua

Xperia Z3 Dual

Xperia M4 Aqua

Xperia Z3+ Dual

Xperia ZR

Xperia Z3+

Xperia Z Ultra

Xperia Z5

Xperia Z1

Xperia Z5 Compact

Xperia Z1 Compact

Xperia Z2 Tablet (WiFi)

Xperia Z1s (T-Mobile)

Xperia Z2 Tablet (LTE)

Xperia Z2 Tablet (Verizon LTE) 

Xperia Z3 Xperia Z3 Tablet Compact (WiFi)

Xperia Z3 Compact

Xperia Z3 Tablet Compact (LTE)

Xperia Z3 (T-Mobile)

Xperia Z4 Tablet (WiFi)

Xperia Z3v (Verizon)

Xperia Z4 Tablet (LTE) 

Yukarıdaki cihazlardan birini satın aldıysanız ve sahibi olduğunuz halde 3 Ağustos itibariyle hâlâ garanti altındaysanız, otomatik olarak bir garanti uzatması almaya hak kazanıyorsunuz. Sony, ek olarak 12 ay boyunca su girmesine neden olan hasar için sınırlı garanti de sunacak. Buna ek olarak, yukarıda belirtilen cihazlardan biriyle ilgili su ile ilgili bir talepte bulunmuşsanız yüzde 50’lik geri ödeme alabileceksiniz.

Son olarak şimdilik bu kararın sadece ABD’de geçerli olduğunu hatırlatalım. Kararın ülkemizde veya diğer ülkelerde uygulanıp uygulanmayacağı belli değil. .

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir