Tekno Bilgi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Telefonda Duyduğunuz Ses Kendi Sesinizden Farklı Mı? Yalnız Değilsiniz!

Telefonda Duyduğunuz Ses Kendi Sesinizden Farklı Mı? Yalnız Değilsiniz!

admin admin -

Sorular sorulan birçok insan, hatta neredeyse tamamı telefonlarından kaydettikleri seslerinin kendi duydukları sesten çok farklı olduğu belirtti. Kendi sesini güzel duyarken başka bir kayıt cihazından kendi seslerini dinleyen kullanıcıların birçoğu “Benim sesim bu kadar çirkin mi?” tepkisi verdi. Öyle ki soru sorulan bu vatandaşlar arasında bu durumdan dolayı ses teli ameliyatı olan bile olduğu ortaya çıktı.

Londra Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma tam da bu konunun sebebini merak edip araştırmaya koyuldu. Araştırma sonuçlarına göre,

Başkalarını dinlerken kulaklarımız havadaki titreşimleri alır ve beyinde bunu mantıklı bir şekilde yorumlar ve sonucunda bizim duyduğumuz ses ortaya çıkar. Ancak konu kendi sesimiz olunca ortaya bu durumdan farklı bir durum daha ortaya çıkıyor. Konuşmaya başladığımızda eş zamanlı 2 ses duyuyoruz. Bunlardan biri ağzımızdan çıkan ve diğer insanların duyduğu havada yayılan titreşimler; bir diğeri ise sesi oluşturmaya başladığımız sırada ses tellerini titreşmesi sonucu oluşan ve içimizde olduğundan sadece bizim duyduğumuz ses. Bu ikisi bir araya geldiğinde ton farkından ortaya çıkan ses bzie daha tok ve daha güzel geliyor.

Sonuç olarak Laringoloji profesörü Matin Birchall,  söz konusu durumu şu şekilde belirtiyor: “Biz konuşurken kendi sesimiz sinüslerimizden, kafamızdaki boş alanlardan ve kulaklarımızdan geçtiği için, biz onu başka insanların duyduğu şekilde duymayız.” Fakat sesimizi bir kayıtta duyduğumuzda sesin tek kaynağı havadaki titreşimler olduğu için kendi sesimizi dinlediğimizi unutup sanki bir başkasını dinliyormuş gibi dinleriz. Bu da kendi sesimizi biraz garipsememize, hatta nefret etmemize sebep olur.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir