Tekno Bilgi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Tulum peyniri nasıl yapılır

Tulum peyniri nasıl yapılır

admin admin -

Tulum peyniri nasıl yapılır

Genellikle Erzurum ve Erzincan yöresi ile anılan lezzetiyle pek çok kişinin sofralarında eksik etmediği erzincan tulum peyniri, kendine has tadıyla diğer peynirlerden çok farklıdır. Lezzetinin yanı sıra besleyici bir peynir çeşitleri olup, kalsiyum ve protein ihtiyacını karşılamak için öğünlere ilave edilebilir.

Yöresel tatların ağırlıklı olduğu kahvaltı sofraları için olmazsa olmaz besinlerin başında gelen tulum peyniri, protein ve vitamin değeri oldukça yüksek bir peynir çeşididir. Ülkemizin en verimli topraklarında yetişen bitkilerden beslenen hayvanların sütünden elde edilen tulum peyniri, adeta bir şifa deposudur. Pek çok yörede üretimi yapılan bu besleyici ürünün, yapım şekilleri de değişebilir. Sütten elde edilen tulum peynirini evde yapmak mümkündür. Evde tulum peyniri yapmak için çeşitli püf noktalar vardır.

Tulum peyniri yapımı ve püf noktaları

Erzincan yöresi ile meşhur olan erzincan tulum peyniri, besleyici lezzetlerdendir. Bu besleyici gıdanın yapım aşaması özen ister. Şirden adı verilen özel bir maya ile yapımına başlanan bu peynir, alışılmışın dışında bir tada sahiptir.

  • Tulum peynirine esas lezzet veren koyun sütü, özellikle yayla be köylerde bakılan hayvanlardan elde edilmelidir.
  • Çeşitli yörelerin tüksek yaylalarından elde edilen koyun süt çiğ bir halde kullanılır. Süt, ince bir bez yardımıyla süzülür ve mayalanmaya hazır hale getirilir.
  • Mayası konulan süt, yaklaşık olarak bir saat sonra ince ve temiz bir beze alınır ve peynir haline getirilir.
  • Peynir bu şekilde kaba konur ve bir gece boyunca dinlendirilir. Dinlenmenin ardından büyük torbalar içerisine konur ve yine üzeri bir bez ile örtülerek bir hafta on gün kadar bekletilir.
  • Havada uçuşan tozlardan tamamen korunan tulum peyniri, suyunu atana kadar bu torbalar içerisinde bekletilir.
  • Yaklaşık 10 günün ardından ise hazır hale gelen peynir bakır kaplar içerisine alınır. Özel tuz ile tuzlanmasının ardından, yine temiz ve büyükçe bir torbanın içine bastırılarak konur.
  • Burada önemli bir nokta vardır. Torbanın ağzı kesinlikle dikilmelidir. Bu şekilde yapılması peynirin oluşumu için önemlidir.
  • Bu şekilde de on gün bekletilen tulum peyniri torbadan çıkarıldığında deriye veya herhangi ir bidona bastırılarak konur.
  • Soğuk hava deposunda muhafaza edilen tulum peyniri artık tüketime hazır haldedir.

 

 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir