Tekno Bilgi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Ücretsiz Windows alternatifleri

Ücretsiz Windows alternatifleri

admin admin -

Windows, dünyanın en çok kullanılan işletim sistemleri arasında yer alıyor. Son yıllarda satışa sunulan birçok bilgisayarda bizlerin karşısına çıkan Windows, sunduğu özellikleri ve birçok uygulamayla uyumlu bir şekilde çalışması nedeniyle dünya genelinde çok seviliyor.

Linux, en popüler açık kaynak kodlu işletim sistemi olarak bizlerin karşısına çıkıyor. Linux, açık kaynak kodlu olması sayesinde kullanıcılar işletim sistemini kendince düzenleyebiliyor ve geliştirebiliyorlar. Bu sayede kullanıcılara daha özgür bir kullanım sunan Linux, Windows’tan daha farklı bir arayüze sahip.

Linux’da şu anda birçok farklı dağıtım bulunuyor. Bu farklı dağıtımlar sayesinde her birinden farklı özellikleri kullanabilirsiniz. Ayrıca bu dağıtımlar arasında Türkiye’nin ürettiği yerli yazılım Pardus da bulunuyor. Genel olarak baktığımızda Linux’u Windows alternatifi olarak kullanabilirsiniz.

Chrome OS, Google tarafında geliştirilmiş bir işletim sistemi olarak bizlerin karşısına çıkıyor. Bu işletim sistemi, genelde Google tarafından piyasaya sürülen Chromebook dizüstü bilgisayarlarda bulunuyor. Buna ek olarak işletim sistemi, donanımı düşük bilgisayarlara da ücretsiz bir şekilde indirilebiliyor.

FreeBSD, Linux gibi açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olarak bizlerin karşısına çıkıyor. Linux gibi FreeBSD de Unix işletim sistemi ailesinin üyeleri arasında bulunuyor. Şu anda işletim sistemi ücretsiz bir şekilde tarayıcı üzerinden indirilebiliyor ve bir topluluk tarafından geliştiriliyor. FreeBSD işletim sistemini de Windows alternatifi olarak kullanabilirsiniz.

Syllable, masaüstü için geliştirilmiş bir işletim sistemi olarak bizlerin karşısına çıkıyor. Küçük işletmeler ve evler için geliştirilen işletim sistemiyle sadece günlük işlerinizi yapabiliyorsunuz. Performanslı işler için uygun olmayan işletim sistemini eğer performansa çok ihtiyacınız yoksa Windows alternatifi olarak ücretsiz indirip kullanabilirsiniz.

ReactOS, masaüstü bilgisayarlar için geliştirilmiş bir işletim sistemi olarak bizlerin karşısına çıkıyor. İlk olarak 1996 yılında Windows’un yerini almak için yayınlandıysa da maalesef çok başarılı olamadı. Sadece belli başlı büyük uygulamaları çalıştırabilen işletim sistemi küçük programları maalesef çalıştıramıyor. Eğer çok fazla sizin için önemli değilse ReactOS’i de Windows alternatifi olarak kullanabilirsiniz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir