Tekno Bilgi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Wikipedia İçin Engellenemez Sürüm Yayında!

Wikipedia İçin Engellenemez Sürüm Yayında!

admin admin -

İlk olarak 29 Nisan 2017 itibariyle engellenen ve o günden beri Wikipedia ve Vikipedi gibi tüm organlarına erişim yapılamayan bilgi sitesine artık ulaşabiliyoruz. Günümüzde Wikipedia giriş yapmak için kullanılan Proxy ya da DNS gibi yöntemlerden ziyade bir grup tarafından engellenemeyen Vikipedi duyuruldu.

Aslında bu yeni bir şey olmamakla birlikte Türkiye’den bilgiye ulaşımın bu kadar kısıtlanmasına karşı yapılan bir atak olarak nitelendirilebilir. Sistem IPFS ismi verilen Inter Planetary File System ile çalışıyor. Sistem hiçbir şekilde engellenemeden ve yasaklanamadan özgürce bilgiye erişiminizi sağlıyor. Aynı zamanda birçok platform için daha önce bu saldırıları önlemiş ve alternatif üretmişler.

Türkiye için İngilizce, Türkçe, Fransızca ve Azerice dışında birde orijinal sürümün kaynağını IPFS üzerinden Wikipedia’ya ulaşabilmemiz için aktif etmişler. Duyurdukları kaynak ise TurkeyBlocks hesabı oldu.

Bu noktada artık sorunsuz bir biçimde Wikipedia’ya nasıl girilir sorusunun yanıtını almış oluyoruz. Fakat uyarmakta fayda gördüğümüz bir kısma dikkatinizi çekmek istiyoruz. Yayınlanan sürüm sizi bilgiye götürürken farklı bir arayüz kullanıyor. Yani sağ üst tarafta bulunan arama motorundan dilediğiniz sonuca ulaşabiliyorsunuz. Tasarımsal olarak engellenen Vikipedi’nin yerini tutamasa da şu karanlık günlerde bilgiye erişmemizi sağlamaktadır.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir