Tekno Bilgi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Yapay Bir İnsan Beyni Ürettiler

Yapay Bir İnsan Beyni Ürettiler

admin admin -

Geçmiş olduğumuz günlerde bilim insanları kök hücre teknolojisinin gelmiş olduğu son noktayı da hepimize göstermiş oldu. Yapılmış olan çalışmanın sonrasında hayvan bedeni üstünde insan beyni üretmeyi başardılar. İnsana  olan benzerliği ile tanınmakta olan fareleri kullanıp üretilmiş olan bu beyinler, küçük boyutlarda bulunsalar da zamanla büyüyüp insan beyninin sahip bulunduğu pek çok işleve de sahip olabilmekteler.

Hatta türlü ilaçlara aynı insan beyni gibi cevap verebilmekte olan bu yapay beyinler tam olarak 2 ay kadar yaşayabilmekte. Bilimsel açıdan bakıldığı zaman fazlası ile sevindirici ve de umut verici bir gelişme olarak ön plana çıkan bu özel çalışma, zihinsel durumdaki hastalıkların tedavisinde çok büyük bir rol oynayacak gibi gözükmekte.

Çalışma sonrasında hayvanlar üstünde insan beyni üretildi lakin bilim dünyasının tartışmakta olduğu konu ise çok daha farklı. Hayvan vücudu üstünde üretilmiş olan insan beyninin etik boyutunu tartışmakta olan bilim insanları, Society for Neuroscience toplantısı kapsamında bu konuda yer alan endişelerini daha net bir biçimde ifade edebilecek gibi gözükmekte.

Allen Beyin Bilimlerinin  Enstitüsü başkanı  görevinde bulunan Cristof Koch, konuyla alakalı bir şekilde açıklama gerçekleştirdi. Yapmış olduğu açıklaması içerisinde bilimin fazlasıyla hızlı ilerlediğini ve de  etik kuralların yenilenme konusundaki sürecinin bilimin hızına hiç bir şekilde yetişememekte olduğunu da belirtti.

Bakalım üretilmiş olan bu insan beyni bilim dünyası içerisindeki tartışmalara karşın devam edip sağlık dünyasında bir çığır açabilecek mi?

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir