İNSTAGRAM’DAN GELEN TELİF HAK İHLAL UYARISI NE DEMEKTIR?

Instagram, günümüzün en popüler sosyal medya mecralarından birisi durumunda. Özellikle ülkemizde diğer sosyal medya mecralarına göre çok daha popüler hale gelen instagram, metin içerikli paylaşım mecralarından video ve görselleri merkezine alan özelliğiyle ayrışıyor.

İNSTAGRAM’DAN GELEN TELİF HAK İHLAL UYARISI NE DEMEKTIR?
İNSTAGRAM’DAN GELEN TELİF HAK İHLAL UYARISI NE DEMEKTIR? Tugrul Demir

 

 

 Metinler arasında kaybolmadan görsel anlatımla kendini ifade etmek isteyenler için oldukça basit yöntemler sunan instagram günümüz görsel dünyasının öne çıkan mecrası haline geldi. Bir zamanlar kartlara basarak ölümsüzleştirdiğimiz fotoğraflarımız, gelişen dijital teknolojiler sayesinde instagram gibi sosyal medya platformalarında saniyeler içinde tüm dünyayla paylaşılabilir hale geldi. Karta basılı fotoğraflarla bin bir özen ve titizlikle oluşturduğumuz, kalın kapaklı ve ağır fotoğraf albümlerimiz yerini, binlerce görseli tek tıkla ekranlarımıza yansıtabilen sanal albümlere bıraktı. İnstagram gibi popüler paylaşım siteleri, sizin anılarınızı sizin yerinize hatırlayarak yıldönümleri geldiğinde yeniden paylaşabiliyor. Böylece zaman zaman tozlu raflar arasından indirerek anılarınızı tazelediğiniz fiziksel fotoğraf albümlerinin zahmetini de ortadan kaldırıyor. Bir sosyal paylaşım mecrasının ötesine geçerek ticaret, tanıtım ve haber mecrası haline dönüşen instagram, bu yönüyle telif haklarının da ihlal edilebildiği kocaman bir dünya durumunda. Paylaşılan görsel ve videolara çeşitli müziklerin eklenmesine müsaade eden instagramın, bu tür sanat eserlerinin teliflerinin korunması konusunda önlemleri nelerdir? Kullanıcılar üretimi kendilerine ait olmayan görsel, video ve müzik içeriklerini sorunsuzca kendi hesaplarından paylaşabilirler mi? Günlük kullanım oranları milyarları bulan böyle popüler bir sosyal medya platformunda herhangi sanat ürününün telif haklarını ihlal edip etmediğimizi nasıl anlarız?

 

İNSTAGRAM’DAN GELEN TELİF HAK İHLAL UYARISI

 

İnstagram, bir görsel ve videoyu daha paylaşımı sırasında yapay zeka ile oluşturduğu sistemin onayından geçiriyor. Paylaşılacak görsel, video ve bunlara iliştirilen müziklerin kimi noktalarını tarayan bu akıllı yazılım eğer telifi bir sanat ürününe ait izler bulursa kullanıcıyı uyarıyor. Böylece görsel, video veya müzik gibi bir sanat ürününü kısmen veya tamamen kullanmaya çalışan bir paylaşım daha bu aşamada kullanıcıyı uyarıyor. Dolayısıyla paylaşmayı istediğiniz her hangi gönderim bir telif haklarını ihlal ediyorsa daha “paylaş” aşamasında bir uyarı alıyorsunuz. Böylece böyle bir gönderiyi paylaşmak mümkün olmuyor.

 

İnstagramdan telif uyarısı aldım!

 

Sosyal medya diğer tüm dijital platformlar gibi sadece eğlence ve hobiden öte bir ticaret, bilgi ve reklam alanı haline geldi. İnsanlar arasında bu denli popüler olan, günlük yaşamın en önemli parçası haline gelen sosyal medya platformları çeşitli dolandırıcılık yöntemlerinin de uygulamaya sokulduğu bir alan haline geldi. Her türlü iletişim aracını dolandırıcılık yöntemlerinin bir parçası haline getiren kimi kötü niyetli kişiler instagramı da bu amaçlarına yönelik olarak kullanmaya başladı. Instagram üzerinden kullanıcılarla iletişime geçen kimi dolandırıcılık yöntemi özellikle bu kullanıcıların kişisel bilgilerini ele geçirebilecek yöntemleri son dönemde sıkça kullanmaya başladı. Bu yöntemler içinde en çok rastlanılanı ise paylaşımların telif hak ihlali yaptığına yönelik bir uyarı mesajı iletilmesi. İnstagramın resmi iletişim hesabına çok benzer görünüme bürünen bu mesajlarda kullanıcının profilindeki kimi paylaşımların telif hakları kanunlarını ihlal ettiği uyarısında bulunuyor. Bu sahte mesajda 24 saat içerisinde profiliniz kaldırılacaktır uyarısıyla birlikte eğer telif hakları ihlali yapmadığınızı düşünüyorsanız ya da itirazda bulunacaksanız şu linke tıklayınız / şu formu doldurup iletiniz gibi seçenekler bulunuyor. Bu mesajın İnstagramın resmi iletişim ofisinden gönderildiğini düşünen böyle bir ihlalde bulunmadıkları için endişeyle bu linklere tıklıyor ya da form sayfasındaki bilgileri doldurmaya başlıyor. Böylece bu mesajı kullanıcıya ileten dolandırıcılar kullanıcıların kişisel bilgilerine ulaşarak bu bilgileri farklı amaçlar için kullanıma başlıyor. Dolayısıyla bu tür kötü amaçlı mesajlar yoluyla ele geçirilen bilgiler kullanıcıların sosyal medya hesaplarının ele geçirilerek farklı amaçlar için kullanılması, buradan elde edilen kişisel bilgilerle banka hesaplarına ulaşmak ve işlem yapmak gibi kullanıcılar için çeşitli mağduriyetlerin oluşmasına sebep olabiliyor.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Girişimci Metin Akay İnanılmaz Değişimler programı ile gündemde
Girişimci Metin Akay İnanılmaz Değişimler programı ile gündemde
Boris Volfman: Türk tarımı ihracatta rekora koşuyor
Boris Volfman: Türk tarımı ihracatta rekora koşuyor